Gästbloggare: Erika Olofsson Liljedahl

Foto: Karolina Rosenqvist

Det finns ett klassiskt ordspråk som lyder ”Den friske har många önskningar, den sjuke bara en”. Detta talesätt har jag många gånger återkommit till i tanken de senaste åren, men i något modifierad form.

Innan jag skrev kontrakt för utgivning av min första roman Någonstans brister himlen, var just att bli utgiven på ett förlag min stora önskan. Vetskapen om det smala nålsögat, den stora mängden refuserade manus och svårigheterna att nå ut på marknaden gjorde att all mitt fokus centrerades vid en utgivning, detta svårslagna erkännandet av det egna skrivandet.

När så min första roman kom ut i handeln på våren 2017 via Historiska Media förlag, blev jag förvånad över hur snabbt mitt fokus skiftade. Den hägrande utgivningen, som så länge varit det enda jag fokuserat på, var inte alls någon mållinje visade det sig. Det som så länge fungerat som mina önskningars slutdestination, var istället bara en krök på vägen och framför mig låg en hel massa vindlande stigar som förgrenade sig ut i oändligheten.

Egentligen har väl den sjuke och den friske samma primära önskan, viljan att leva ett lyckligt och gott liv. Och på samma sätt som att frisk inte innebär en synonym till lycklig, märkte jag snabbt att “utgiven” inte innebär “färdig”. Den primära önskan om att bli läst och att skriva med kvalitet och från hjärtat kvarstod lika mycket fortfarande. Och istället för att bara undra över hur och om jag någonsin skulle bli utgiven stod jag med en hel hoper nya frågor i händerna. Var det rätt förlag jag skrev kontrakt med? Blev boken så bra som den kunnat bli? Borde jag arbeta mer med marknadsföringen av mitt skrivande? Hur når en egentligen ut till läsarna? Och vad ska bli mitt nästa projekt? Vad verkade vettigt att satsa på och var det samma sak som jag egentligen ville satsa på?

Någonstans brister himlen är en historisk roman och jag hade en ny idé till en berättelse som också utspelade sig i dåtid. Som tur var ville mitt förlag skriva kontrakt för en andra bok redan innan det fanns som manus. Jag hade därmed ynnesten att få arbeta med min andra roman med vetskapen om att mitt arbete skulle leda någonstans.

2019 kom så min andra roman Och bergen skall rämna ut och även om många av frågorna kring mitt eget skrivande kvarstår har jag i alla fall vant mig lite vid dem, och jag har fått så pass mycket perspektiv till detta med utgivning att jag förstått att det inte bör ses som varken början eller slutet på ett skrivande. Inte heller är det någon garant för ett fortsatt sådant.

Inför 2020 skriver jag på ett kontrakt för en tredje bok med Historiska Media förlag. Jag har en idé och har börjat fila på story och karaktärer. Och angående allt det andra, vad som är rätt att göra för mig, för den kommande boken och för mitt fortsatta skrivande, gäller det nog mest att våga ha lite tillförsikt. Som det så ofta sägs är det ändå resan och inte målet som är mödan värd. Dessutom ser målet sällan ut på just det sätt som du föreställde dig det innan du nådde fram. 

Det här inlägget postades i Gästbloggare. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Gästbloggare: Erika Olofsson Liljedahl

  1. hannanordlander skriver:

    Jag kan verkligen känna igen mig i det här tvivlet: Visst är det positiva beskedet från förlaget ett erkännande, men inte riktigt den livsförändrande, omvälvande, jubelalstrande livshändelse som jag trodde, utan istället tusen nya frågor och saker som kan gå fel. Det kanske delvis har med personligheten att göra, men det är nog sunt också, att inte sätta sin lit till bekräftelsen från andra, om än aldrig så kunniga och kreddiga. Övar mig i att se hur det är vägen som är mödan värd, det halvfulla glaset o.s.v Kanske med champagne i, någon gång. Tack för ett tankeväckande inlägg!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s