En dag ska jag berätta hur vi lyckades

Att hänga med författarInstagram är inspirerande. Det är stöttning, positivism, lyckönskningar och en vänlighet som känns sällsynt mellan främlingar på sociala medier. Ta det från någon som hängt yrkesmässigt på Twitter sedan 2012. Det är allt detta och …. ett sting av avundsjuka. Jag har nu övergått till att tala helt om mig själv här, men jag skulle bli förvånad om jag är ensam. För vi vill väl alla samma sak? Bli upptäckta, lästa, hyllade, recenserade, nämnda i tidningar och sälja en massa böcker. Så hur gör man då detta?

Att skriva en bra bok är det första du måste göra, men det räcker inte. Jag tror tyvärr inte det. Det finns ett hav av berättelser där ute att drunkna i och även om du skrivit något alldeles strålande är det långt ifrån tillräckligt för att hålla dina sidor över ytan av alla ord. Särskilt inte när du ges ut av ett mindre förlag. Jag tror inte att jag förnärmar min förläggare om jag säger att min dröm givetvis var att någon av de stora skulle komma farande med papper i hand och be mig skriva på och sedan slänga marknadsföringspengar efter mig. Allt det här är ju en övning i självförtroende och ju fler som tror på det du gör desto bättre känns det.

Nu är jag inte naiv. En okänd debutant får inte den behandlingen, inte ens av det största förlaget, men det finns en apparat bakom kollegor som satt sin namnteckning på papper tillhörande välkända förlagshus som jag kommer sakna. Sådant som sker per automatik där. Det kan vara debutantpresentationer i svensk Bokhandels katalog, att man nämns bland debutanterna i Boktuggs lista, proffsfotografer som tar porträttbilderna, eller att ens bok självklart hamnar högt i högen hos recensenterna. En agentur är givetvis inte heller lika intresserad av att ta sig an en debutant som kommer ut på ett mindre förlag. Och så vidare.

Således kommer mycket hänga på mig.

Men missförstå mig inte nu. Jag är överlycklig över att min redaktör Linda såg något i mitt manus, vågade ge det en chans och lägga sin kunskap och sitt livsverk bakom i att göra det ännu bättre och jag tar det där lilla stinget och ger mig själv en rejäl injektion av ”jag ska fixa det här”–känsla. För jag är redo att jobba stenhårt för att läsarna ska upptäcka det jag har skrivit. Det är nämligen en bra bok. Det har jag fått bekräftat av massor av människor, även sådana som arbetar på stora förlag, och jag ser faktiskt fram emot att få göra fotarbetet.

Jag har så många idéer om hur jag ska förvandla min historia till ett skepp som färdas över det där havet och lägger till i mängder av läsarhamnar. Några är konventionella, några är helt nydanande.

En dag hoppas jag få berätta hur vi lyckades. Hur jag och mitt förlag gjorde något som överträffade alla förväntningar. Arbetet har redan börjat.

3 reaktioner på ”En dag ska jag berätta hur vi lyckades

  1. Det finns för- och nackdelar med allt. Marknadsföringsbiten får nog de flesta fixa själva till stor del idag, förlagen har inte resurser för det tror jag. Förutom de stora bjässarna. Den där katalogen har jag hört talas om. Hur blir man med i den?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s