Lördagsenkät: Vad är ditt bästa tips vid skrivtorka?

Känner du igen det här scenariot: Du har precis gjort en kopp gott kaffe (eller vad du nu föredrar att utrusta dig med), öppnat datorn, avsatt tid för att skriva – men det kommer inga ord. Skrivtorka drabbas vi ofta av! Det kan kännas övermäktigt att komma vidare och någonsin kunna skriva igen. Här är några snabba tips på att övervinna detta:

Kristin Fägerskjöld

Jag hatar när det inträffar och brukar stressa upp mig ganska rejält eftersom jag bara tänker på hur mycket tid jag slösar när jag inte får ur mig någon text. Det är ett helt värdelöst sätt att reagera på och det för inte skrivandet ett dugg framåt – jag vet.

För mig hjälper det att då lägga fokus på små, avgränsade uppgifter, typ: Kan jag skriva till någonting i det här stycket? Den här meningen? Kan jag utveckla den här miljöbeskrivningen eller öka gestaltningen? Förhoppningsvis lyckas jag utöka texten lite grand på det här sättet.

I andra hand lägger jag texten åt sidan och ägnar mig åt research i hopp om att hitta inspirationen att skriva igen. Eftersom jag skriver om svunnen tid finns det alltid fakta som jag behöver läsa in mig på.

Om inte ens det hjälper tar jag med mig labradorerna och går en promenad 🙂

Sara Molin

Det beror helt på vad som ligger bakom, tror jag. Ibland lockar det helt enkelt mer att sjunka ner i soffan och se en film. Lösningen? Att antingen tvinga sig att skriva ändå, eller att faktiskt ta den där filmkvällen, för de flesta av oss har nog ganska fullmatade dygn och ingen tackar oss för att vi skriver tills vi stupar. Men skrivtorka kan ju också handla om att inspirationen och idéerna tryter, trots att viljan finns. Eller att man inte kommer underfund med hur man ska lösa en knut i manuset. Då tycker jag att det hjälper att bryta och göra något annat en stund. Ta en promenad, lyssna på musik, eller – här är mitt bästa tips – hänga/sortera tvätt. Testa att para ihop en miljard snarlika strumpor, och din kreativa del av hjärnan kommer att vakna ur sin skrivtorka och be om nåd. 

Malin Edholm

Mitt tips vid skrivtorka går ut på att byta miljö. Mer konkret kan jag tycka det hjälper att komma ut i skogen. Medan man kanske lyssnar på musik, något som inte distraherar för mycket så tankarna kan flöda. Möjligtvis hittar man inspiration i musiktexter också.

Ett annat miljöbyte jag vill tipsa om är att gå till ett museum. Exempelvis Fotografiska, som många gånger inspirerat mitt skrivande.

Hanna Nordlander

När jag drabbas av skrivtorka, så försöker jag vara nöjd med att ha ändrat ungefär ett kommatecken i texten och tar en promenad, utan något i lurarna. Det kommer alltid upp något. Eller så läser jag någon författare som jag gillar. Läsandet är ju också en del av skrivandet. 

Daniel Sjöberg

I somras, när jag skulle börja skriva den där deckaren som jag haft på jäsning i drygt ett halvår utan att få ur mig en enda bokstav, var det semestern som blev lösningen. Det var första gången jag verkligen kände av det där med skrivkramp sedan jag börjat skriva manus med en tydlig målbild om att försöka bli utgiven. Jag vet inte säkert, men jag tror att det hängde ihop med det faktum att min debut låg drygt ett år framåt i tiden. Varför stressa liksom? Men jag bestämde mig helt enkelt och började skriva. Jag tror inte på att vänta på inspiration för då är risken stor att du blir sittande med händerna stilla över tangentbordet i en evighet.

Jag säger inte att du bara ska börja utan någonting i huvudet. Det tror jag inte heller fungerar. Men har du åtminstone en början och ett slut, börja skriv. Du kan alltid gå tillbaka och ändra, men andas du bara lite liv i berättelsen så börjar den snart ta andetag av egen kraft. I övrigt finns det de beprövade knepen. Läs andra böcker, gå ut och gå, spring, cykla, ställ dig på en crosstrainer, vad som helst som tvingar din hjärna att börja arbeta. Då kan du få fart på fingrarna.

Det här inlägget postades i lördagsenkät, skrivkramp. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s