Att skriva erotik.

Vad är erotik?

Porr, tantsnusk … skamligt?

Erotiken är speciell som litterär genre eftersom den så specifikt fokuserar på sex, vilket många har tankar och åsikter kring.

Tantsnusk och liknande ord är sådant som används för att smutskasta en genre och dess läsare, det gäller inte bara erotik utan även romance. Ett ord som ska påvisa att det är skamligt. Att text med fokus på känslor och sex, alternativt bara sex, skulle vara fult till sin natur. Fulkultur. Dessutom nedvärderas det för att det är majoriteten kvinnor som både skriver och läser.

Men under de senaste åren har erotiken fått ett uppsving. Vi pratar mer öppet om sex i allmänhet, i och med det blir även erotik mer accepterat. Erotik är en rolig genre som man kan göra mycket med, som att utforska och experimentera – inte bara med sina karaktärer och händelseförlopp utan också med språket. Erotik är för mig nära besläktat med poesi. Som erotikförfattare försöker jag gestalta känslorna i hjärnan och kroppen samtidigt som jag gestaltar det fysiska. Det faktum att fokus ligger på sex istället för existentiell ångest förfular inte litteraturen.

Erotiken har fått ett uppsving ungefär samtidigt som ljudböckerna. Sambandet kan enkelt förklaras med att streamingtjänsterna gör det hemligt vad man lyssnar på. Förhoppningsvis kan erotiktrenden öppna upp för att även våga läsa erotik öppet.

För mig är det inte pinsamt att prata öppet om sex (med det sagt är det stor skillnad att prata allmänt eller att få ytterst personliga frågor av främlingar). Men många har reagerat på till exempel att mina föräldrar kom till min releasefest där jag bland annat läste högt ur en av mina noveller. Medan de själva och jag inte anser att det är något märkvärdigt. Sen är folk så klart olika och vissa gillar kanske inte att öppet prata om sex och erotik, vilket är okej det med.

Att skriva ”porr” … Det finns väl egentligen ingen självklar distinktion mellan erotik och porr, det kan vara upp till författaren/skaparen eller betraktaren hur man ser på ett verk oavsett om det är text, bild eller film. Vad som är bra med litteraturen är att ingen kan bli utnyttjad och den enda som kan ångra sitt medverkande är författaren själv.

För mig är det viktigt att, trots det skrivna formatet, se till att gränser sätts. Att det alltid råder samtycke och att mina karaktärer beskrivs positivt och med lust oavsett exempelvis kroppsform och sexualitet. En anledning till att jag gillar att skriva erotik är för att utmana normer och beskriva sex som kanske inte alltid representeras. Att skriva något ”vilt” och tabubelagt bara för att chocka är jag inte intresserad av.

Erotik ska alltid vara lustfylld läsning. Erotiken är inte rätt genre att lyfta det problematiska som kan uppstå i sexuella relationer, eller beskriva övergrepp. Erotik kan däremot vara en litterär genre för att upptäcka och utforska sin egen sexualitet och lust, vilket jag anser att man aldrig ska sluta göra (för sin egen skull).

Det finns så mycket att säga om erotik och dess förändringspotential … Fler inlägg på temat kan alltså väntas!

Slutligen vill jag vända mig till alla snusktanter där ute och säga: Fortsätt att lustfyllt och skamlöst läsa snusk! Ni är underbara!

Det här inlägget postades i Debut, Erotiska noveller, Malin Edholm och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s