Hahaha – så sorgligt

Jag har skrivit för andra nästan hela mitt vuxna yrkesliv. Saker och ting har förändrats genom åren. Jag minns chocken när min första ”kontroversiella” nyhet publicerades i Sportbladet. Jag och kollega Michael Wagner hade byline tillsammans, men mitt namn stod överst och därför var det mig folk mejlade när de ville få ur sig sin ilska och lät fingrarna hamra mot tangentbordet. Jag var tvungen att lära mig där och då, om jag inte gjort det tidigare, att det inte går att ta allting personligt. I det här fallet var det helt enkelt så att jag gjort ett jobb jag fått order att göra och jag hade gjort det bra.

Ju längre mitt yrkesliv pågick ju mer profilerad blev jag till dess att det blev krönikor i Sveriges näst största tidning och därmed handlade kritiken mer och mer om det jag skrev och det jag tyckte. Oftast är det åsikter och åsikter placeras i ”vi tycker bara olika”-facket i skallen. De rör aldrig hjärtat. Det hände dock att det var mer personligt. Det är en annan sorts kritik och den måste hanteras annorlunda. Har kritikern rätt känns det alltid djupt. Ingen vill göra ett dåligt jobb. Att göra det inför tusentals läsare är sannerligen ingen höjdare och det har bara blivit tuffare i och med sociala medier där många tillsammans kan finna gemenskap i just din uselhet.

Nu har jag skrivit en bok. Eller ett manus, som ska bli en bok, och jag vet att det kommer att finnas folk där ute som inte tycker om det jag har skrivit. Så är det bara. Det hör till att folk står på olika sidor i ett ämne. Jag älskar U2 och kan inte förstå när någon inte tycker om musiken, men så är det. Tusentals kan älska en författare, men lika många kan tycka att det hen skrivit är värdelöst. Jag gissar att jag kommer att ta den negativa kritiken hårdare den här gången. Det blir kanske som att återvända till den där dagen när jag slog på datorn uppe på redaktionen i Globenområdet där Aftonbladet låg i mitten av 2000-talet. Men nä. 100-tals arga läsare. Så illa lär det inte bli.

Nej, jag tror att folk för det mesta kommer tycka om det jag skrivit, jag hade ju inte skrivit det annars, men det finns alltid sådana som inte vill gilla. Som mår som bäst då de får möjlighet att lassa sitt fördömande över andra.

Under mitt förra inlägg dök en kommentar upp. Mina kära bloggkollegor gjorde mig uppmärksam på den. Personen skrev att om det stämmer att min bok bara skulle komma ut som e-bok var det ”riktigt sorgligt.” Hen toppade med ett hånskratt i textform. Jag ryckte på axlarna åt det, men vi tog bort kommentaren mest för att den liksom inte tillförde något. Den smutsade ner stämningen i det som ska vara en härlig bloggupplevelse. Men jag skrev ju i mitt första inlägg att jag vill ställa och svara på frågor så okej då. Låt mig svara.

Till att börja med vet jag inte om man kan skriva ”bara” e-bok idag. Det känns inte så bara. Faktum är att de flesta jag känner läser via plattor, mobilen eller så lyssnar de på ljudböcker. Själv läser jag fortfarande på det klassiska sättet, men jag inser ju att förr eller senare kommer ingen göra det. Jag hoppas att det är senare. Jag älskar känslan av en bok i händerna, men vi är väl en utdöende art.

För det andra. Nej, det stämmer inte. Debuten är i dagsläget åtta månader och fem dagar bort. Mer lär klarna framöver.

Avslutningsvis. I framtiden kanske böcker kommer publiceras rätt in i hjärnan på folk. Vad vet jag? Utvecklingen går så snabbt och för mig som levt i tidningsvärlden länge är det en smärtsam verklighet att det bara går fortare och fortare. Om människor finns och lever då vet jag åtminstone en sak. Mina ord kommer leva vidare. Även om då ”bara” som hjärnbok.

Om Daniel Sjöberg

Debuterar med romanen Nästan Friends 2020
Det här inlägget postades i #NästanFriends, Daniel Sjöberg, DanielSjöberg, Debut, debutant, debutantbloggen, Debutantbloggen 2020, Nästan Friends. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s