Lördagsenkät: Hur gör du för att hitta skrivtid?

Många vill skriva bok – var tredje svensk, sägs det! – men långt ifrån alla går från tanke till handling. För var hittar man egentligen all den tid som krävs?

Kristin Fägerskjöld

Det enkla (och brutalärliga) svaret är: Jag har slutat träna och städar inte heller så ofta längre. Tiden framför mobil och TV är också starkt reducerad. 

Det lite mer planerande svaret är: Använd den tid du har. Jag har inte råd att vara så kräsen utan får ta vara på de tillfällen som ges. Jag har en halvtimmes resväg till jobbet enkel resa och den tiden brukar jag använda till att tänka på scener jag ska skriva. När jag väl hinner sätta mig framför datorn har jag på så sätt redan tänkt ut mycket av det jag vill skriva. Mina barn är ganska stora (12 och 16 år) så i och med det kan jag sitta mer ostört nu än för några år sedan, men ofta blir det en kvarts skrivtid i väntan på att potatisen ska koka klart eller en halvtimme innan jag ska skjutsa något av barnen till en aktivitet eller så. Då hjälper det att vara planerad och veta vad som ska skrivas när tillfälle ges.

Sara Molin

Som så många andra, tog jag tag i skrivandet ordentligt under en föräldraledighet. 2016 var jag hemma med min yngsta son, och under det året kom råmanuset till Som en öppen bok till. Då styrdes skrivtiden helt och hållet av sonens sovstunder (de gånger de sammanföll med att de stora var på förskolan). Jag stod med bebisen i sele på magen och skrev vid en hög byrå. En (o)ergonomisk katastrof med en rad besök hos massageterapeut som följd. 

När jag återgick till lärarjobbet trodde jag nog att de nya rutinerna skulle göra det lättare att hitta skrivtid. Sonen hade blivit större och somnade tidigt på kvällarna, vilket ju borde öppna upp för en massa skrivtid (kanske rentav sittande?). Och ja, tid fanns kanske. Men ork? Energi? Nej, efter en dag på skolan finns det inte mycket kreativitet att krama ur den här hjärnan. 

Från och med augusti jobbar jag halvtid som lärare. Det är så vansinnigt lyxigt att ha måndagar och tisdagar som rena skrivdagar, och jag hoppas att jag kan fortsätta så ett tag till. 

Malin Edholm

Hur gör jag för att hitta min skrivtid? Det är en svår fråga för att jag i nuläget har väldigt svårt att hitta den tiden.

Ett tips är att skriva lite varje dag, ca 20 min och få in det i sin rutin. Jag jobbar fortfarande på det.

Ett annat tips är att träffa andra och skriva tillsammans, planera in en hel skrivdag.

Det viktigaste att tänka på är väl att tiden sällan kommer av sig själv utan att det är viktigt att ha specifikt utsatt tid för skrivandet. Att planera och prioritera skrivtid är lättare sagt än gjort men kan ändå behöva påminnas om.

Hanna Nordlander

Jag åser fascinerat, och lätt avundsjukt, författare som kliver upp en timma tidigare för att hinna skriva dagens pensum innan ungarna vaknar, eller signar upp sig på någon skrivutmaning där de ska skriva ca. trehundratusen ord om dagen. Själv är jag nog alltför förtjust i mitt ”dolce far niente” för att plåga mig på det viset. Och jag åtnjuter också en tillvaro som tillåter en hel del egentid; dels har jag tagit mig råd med en ledig dag i veckan, vilken jag viker åt skrivandet (samt sovmorgnar och annat jag mår bra av), dels delar jag inte mitt hem med andra människor som kräver saker av mig och min lediga tid. Kreativiteten kan få tid att vakna av sig själv.

En del av min skrivtid tillbringas ändå i sängen, kanske då jag läser en rad som triggar något i mig, eller när jag ligger koffeinstinn och sömnlös intill vargtimman och tänker ut formuleringar. De där stunderna alstrar otaliga nästintill oläsliga anteckningar, som jag sedan, i en mer kristlig timma, fogar in i någon form av helhet. Författare, det är man jämt, men ibland överraskas man av skrivandet.

Daniel Sjöberg

Det är mycket nu. Det är inget att sticka under stol med. Till ett helt vanligt heltidsjobb har adderats ett jobb som krönikör för en helt annan arbetsgivare. Lägg till det den här bloggen samt det vanliga, hämta, lämna, natta, mata, äta, sova och försöka hitta utrymmet för ett och annat träningspass. Klyschan om dygnets alltför få timmar är sann. Ja, och så har vi en bok som ska ut mitt i allt detta någonstans och som det ska jobbas med. Tur då att jag har tränat på att stänga av örat. Jag kan därmed skriva nästan var som helst i nästan vilken miljö som helst. Således hittar jag oftast min skrivtid i soffan mitt emot min fru när barn sover och tv:n står på där bonusfamiljer försöker få ihop det i påhittat drama eller bönder försöker detsamma i verkligheten.

Det här inlägget postades i lördagsenkät, skrivkramp. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s