Och vad handlar den om? – Tips om hur du svarar på den vanligaste frågan om ditt skrivande

Förra lördagen var jag på det som har döpts till hashtag skrivhängStockholm. Det är precis vad det låter som. En sammankomst för oss som skriver. Vi är människor som ”träffats” på Instagram där vi gillar varandras bilder, kommenterar och konverserar på det sätt man gör på sociala medier, med den lilla skillnaden att det alltid bara är – och det här har jag skrivit förr alldeles nyss, men det tål att upprepas – stöttning, kärlek och lyckönskningar. Hur trevligt det än är går det ändå givetvis inte upp mot den sortens möten vi sedan ett antal år tillbaka kallar IRL. Det har gått så långt att faktiska träffar mellan människor kräver ett förtydligande eftersom vi lätt endast ”ses” på nätet. Ungefär som att plastgräs blivit så vanligt i allsvenskan att termen ”naturgräs” inte sällan används. Som om det var nästan samma sak.

Som tur är finns alltså hashtagen skrivhängStockholm som blivit ett andningshål för oss som befinner oss på helt olika stadier i skrivandet. För det är när vi träffas som vi kan hamna i djupa diskussioner om just detta ämne. Det är kontrakt, det är antal ord, det är redigering, refusering och allt där emellan. Om man träffar någon som inte skriver är det näst intill omöjligt att komma bortom den givna frågan. Och vad är då den givna frågan? Jo, ”vad handlar boken om.”

En fråga många fruktar, av goda skäl. Antingen för att man inte får till beskrivningen överhuvudtaget bortom ”det är en deckare” eller ”det är en feelgood.” Eller för att man hamnar i en lång, krånglig utläggning där man vill berätta så mycket som möjligt utan att avslöja något särskilt om vad som händer. Det är en övning de flesta misslyckats med. Jag menar, försök själv att beskriva handlingen i … säg Harry Potter, utan att det antingen blir ”det handlar om trollkarlar” eller till något som snuddar vid längden på själva böckerna.

I samband med mitt andra manus fick jag en utmaning av den lektör jag använde mig av. Han bad mig beskriva handlingen i mitt manus med 40 ord. Inte mer, inte mindre. Som den journalist jag nu är, och således har vanan inne att skriva så långt som jag tillåts, stannade jag på 39 ord. Det var inte lätt och det tog mig lång tid, men det var en värdefull övning i jakten på kärnan. Den hjälpte mig också när jag väl satte mig ner och skrev mitt förslag till baksidestext och skickade det till förlaget. Nu, när folk ställer den givna frågan plockar jag upp min mobil och visar den där baksidestexten. Varsågod för tips.

Det var det. Nu kan du ställa din fråga.

Tack för det.

Här har du svaret: ”Lars Johansson var en helt vanlig man med ett alldeles vanligt liv. Det fanns inget extraordinärt med honom. Alls. Ändå ledde hans död till rubriker över hela världen och den blev början till slutet för en av världens största filmstjärnor. Allt som en följd av att Matt LeBlanc fått rollen som Joey Tribbiani i tv-fenomenet Vänner 25 år tidigare.

Det här är historien om hur det kunde bli så och en berättelse om hur en nästan uppfylld dröm kan förgifta ett helt liv.”

Jo, en sak till bara. Har du möjlighet så följ med på nästa skrivhäng. Det är en riktig höjdare.

Om Daniel Sjöberg

Debuterar med romanen Nästan Friends 2020
Det här inlägget postades i #NästanFriends, Daniel Sjöberg, DanielSjöberg, Debut, debutant, debutantbloggen, Debutantbloggen 2020, Nästan Friends. Bokmärk permalänken.

11 kommentarer till Och vad handlar den om? – Tips om hur du svarar på den vanligaste frågan om ditt skrivande

 1. monicarehn skriver:

  Du har fått till en helt suverän pitch. Jag vill verkligen läsa din bok.

 2. Jag sammanfattade någon gång i processen boken i en mening:
  Nutida kvinna i äktenskaplig klasskonflikt och med sorg efter förlorat barn skriver om kosmonauthustru i Moskva som på sjuttiotalet i skuggan av sin berömda make motvilligt huserar två kubanska krokodiler i sitt och familjens badkar.

 3. annisvensson skriver:

  Så fint att läsa om Skrivhäng Stockholm och bra tips. Har själv försökt skriva en kort ”hisspitch” men haft svårt att få till det. Tack för bra inlägg. (Jag läser en hel del av era inlägg och följt bloggen länge, men hinner inte alltid kommentera.)

  • Daniel Sjöberg skriver:

   Nej, man har ju annat att göra här i livet, men tack för din kommentar. Hoppas du hänger på på ett Skrivhäng när du har möjlighet. Det är riktigt kul.

   • annisvensson skriver:

    Ja, det finns ju både jobb och skrivande (läser tredje året kreativt skrivande på Linneuniversitetet på distans, jättekul!). Men bloggen är jättebra och inspirerande. Alltid varit. Ska försöka ta mig till skrivhäng i Sthlm vid tillfälle. Låter väldigt roligt 😀

 4. BirgittaG skriver:

  Den där 39-ordsbeskrivningen gör sitt jobb – jag blir verkligen nyfiken på boken! 🙂

 5. hannanordlander skriver:

  Bra med ett färdigt och genomtänkt svar! Mitt problem är att när jag berättar för främlingar om min diktsamling, så blir det lite jobbigt med temat och vad man ska svara på det o.s.v. Men det kanske är den reaktionen jag vill ha – och ändra på, på något sätt. Kanske något att diskutera i ett framtida inlägg!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s