Lördagsenkät: När visste du att du ville bli författare?

Kristin Fägerskjöld

Precis som så många andra här inne som gillar att skriva, ville jag bli författare när jag var liten, jag var kanske 9-10 år när jag började hitta på historier. Jag hade två mycket bra svensklärare under högstadiet och gymnasiet och drömmen följde med mig genom dessa år, men sedan blev jag krass. Hur många blir egentligen antagna och även om jag skulle bli det, vad ska jag leva på? Jag blev civilekonom istället, jag var faktiskt lika road av siffror som ord och jag har inte ångrat det. Sedan gick det mååånga år och jag skrev inte en enda rad förutom handlingslappar och månadsanalyser på räntor och valutor och möjligen inlägg på Facebook. I modern nutid väcktes lusten att skriva igen genom att jag började skriva inredningsreportage till flera svenska inredningsmagasin på frilansbasis. Det var för ca 10 år sedan. Och sedan en vacker dag (det kan vi ju låtsas i alla fall) för 4 år sedan tänkte jag damma av mina gamla skönlitterära drömmar… och jag började skriva på någonting långt som jag hoppades skulle bli en roman, och det blev det också. En som fortfarande ligger kvar på hårddisken och som jag emellanåt ger lite konstgjord andning i hopp om att den ska vakna till liv (den känns dock mycket död). Efter det försöket gav jag mig på att skriva Klar himmel. Jag hade faktiskt inga större förhoppningar om att bli antagen när jag skickade in det, men tänkte att jag måste försöka i alla fall – för min egen skull. Så inte förrän jag hade skrivit på avtalet med förlaget tror jag att jag visste att jag ville bli författare… 

Sara Molin

Även om jag har gillat att skriva sedan jag var liten, var det nog först när jag hade färdigställt ett helt råmanus och gett mig in i den galna förlags- och refuseringskarusellen som jag på allvar kände att jag ville bli författare. Konstigt nog, eftersom det lika gärna hade kunnat vara avskräckande. Men där någonstans, mellan ”tack, men nej tack” och ”du skriver bra” var jag fast.

Malin Edholm

Jag har drömt om att bli författare sedan jag var liten, jag kan inte säga exakt ålder. Jag har alltid gillat att skriva och att andra läser det jag skrivit. Jag älskade svenska i skolan, inte så värst grammatik och så men berättandet, och jag hade många bra lärare genom åren. Men någon gång där i sjuan så kom alla realister ikapp mig och min romantiska själ insåg att nej det är nästan omöjligt att bli utgiven. Jag gillade fortfarande skrivandet men förutom hemliga undangömda drömmar så återupplivades inte tankarna förrän jag blev erbjuden att skriva min första novell.

Drömmarna har dock bytt skepnad från en sorts JK Rowling-bild till: ”det är roligt om några stycken läser och gillar vad jag skrivit”. En romantiker och realist, kanske.

Hanna Nordlander

Från att ha producerat mängder av alster som barn till att ha skämtat om hur jag skulle inreda mitt mansion jag skulle köpa för alla nobelprispengarna, inklusive pool (samt poolskötare), så var det nog först i 30-årsåldern som jag började ta författandet på allvar. Jag blev på riktigt förbannad när jag såg en filmatisering av ett populärt verk av riktigt dåligt snitt och bestämde mig för att kan hon, så kan jag. Det författaren i fråga kunde var iallafall att tjäna pengar, vilket jag inte helt förväntar mig av mitt eget skrivande. Men jag är inte så noga med något mansion längre heller. Kanske ett litet torp en dag, där jag kan sitta och skriva.

Daniel Sjöberg

Jag vet att det finns många där ute som säger att de alltid velat bli författare eller åtminstone från väldigt ung ålder. Så var det inte för mig. Första gången jag föreställde mig en karriär som författare var för ungefär tio år sedan, men jag tog aldrig tag i det då. Först när min son föddes, för fem år sedan började tanken gro på allvar och först i samband med min föräldraledighet, tio månader senare, tog jag tag i det ordentligt. Då skrev jag mitt första manus och när det väl var gjort kunde jag inte släppa tanken på att skriva något som många skulle vilja läsa. Jag hoppas att jag har gjort det nu, men vi får väl se i slutet på september om jag lyckats eller om det är något jag måste fortsätta jaga. 

Det här inlägget postades i Debut. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s