Gästbloggare: Susanne Hydén

Att skriva om det som är svårt

Under nästan hela förra året så lät jag potentiella läsare, vänner och bekanta få följa hela processen under det att min debutroman ”Det som ingen ser” gick från att vara en idé i min dator till att den låg som inbunden bok i min hand. 
Eftersom det är en spänningsroman som baserar sig på verkliga dagboksanteckningar, noteringar och myndighetsutredningar ifrån en våld-i-nära-relationer-situation så hamnar texten oftast långt ifrån feel-good-hyllan. De små underhandsinläggen som jag kommunicerade ut, bestod bland annat av små utsnitt ur boken och reaktionerna blev starka. Nästan lika starka som de reaktioner jag nu fått från de som läst hela boken, både vanliga läsare och erfarna bokbloggare. 
Flera har sagt att de både skrattat och gråtit, att de blivit förbannade på den ena huvudkaraktären samt att boken varit en sorts ögonöppnare kring det som kan försiggå inom en familj utan att omgivningen alls förstår. Men framförallt har jag fått frågan: 
”Hur kan/vågar du skriva om det som är så svårt?”

Svaret är att jag varit igenom flera olika riktigt tuffa saker i livet där de alla har visat sig vara saker som borde ha lyfts upp i samtal, skrift eller egentligen på nästan vilket sätt som helst. För vi har lärt oss att sådana där svåra saker de talar vi inte om, de är inom familjen, företaget, släkten osv. De ska glömmas snabbt och då har de nästan inte hänt. Förövaren använder gråt, hot eller charm för att få omgivningen på sin sida medan offret står kvar tystad med skam och sår.
Men jag har bestämt att det är ok att prata och skriva om det som är svårt. För att ge alla en röst, inte bara den ena sidan. För på den sidan som hörs finns det inte sällan en sorts individ som jag också skrivit en del om. En karismatisk psykopat. Eller en person som använder sig av samma härskartekniker som en psykopat, allt för att nå sina egna mål. Oftast handlar det om makt och kontroll över någons kropp, pengar, livsutrymme eller uttryck. Och sättet att kontrollera kan handla om både psykiskt och fysiskt våld. 
Detta beslut att det är ok att både prata och skriva om våld tillsammans med att jag varit igenom delar av det själv, gör att det inte är svårt att förmedla varken egna eller andras upplevelser. Och feedbacken är att jag har skrivit det på ett begripligt sätt med ett språk som både griper tag och flyter lätt. På releasen av Det som ingen ser sa en av gästerna att hon ansåg att jag dubbelmodig som både kan och vågar. Ett fint ord som jag ska spara: dubbelmodig.

På samma sätt som jag i tjugofem år har presenterat kandidater för olika rekryteringsuppdrag, så har jag nu fått flera frågor om jag kan skriva andras livsberättelser. Något som känns enormt hedrande, att få förtroendet att gå in i någon annans erfarenheter och få sätta dessa på pränt så att andra kan få insikt och kanske också tips för att inte själva hamna i liknande situationer.
Så under 2020 hoppas jag kunna få klart både den stora boken om psykopater och även ha någon annans livsresa transformerade till inbundna, inspirerande böcker.

Susanne Hydén, föreläsare och författare samt driver sedan 2005 Spira Group AB med verksamhet som rekrytering och coaching. Romandebuterade i januari 2020 med spänningsromanen ”Det som ingen ser”, en roman som är inspirerad av verkliga händelser. Boken kommer ut som e- och ljudbok under året. Susanne jobbar för närvarande med en bok om psykopater, samt två projekt där hon är medförfattare som skriver andras livsberättelser.

https://www.facebook.com/Det-som-ingen-ser-av-Susanne-Hydén-360714727895257/

Det här inlägget postades i Debut. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s