Lördagsenkät: En bok du önskar att du hade skrivit?

Daniel Sjöberg

Oj, vilken svår fråga. Det finns ju ett antal parametrar att ta i beaktande här. 1. Vill man bli så rik det bara är möjligt att bli? Tja, då ska man väl svara Da Vinci-koden (60 miljoner sålda exemplar, mina vänner). 2. Vill man bli hyllad av kritikerna? Då bör man plocka någon av de stora klassikerna. Typ Odysseus. (James Joyce). Det finns fler, givetvis, och jag skulle kunna hålla på i all evighet med att bara räkna upp olika kategorier där skälet kan placeras in, men om jag försöker hålla mig till någon slags sanning om vem jag är får svaret antingen bli Schakalen – jag anser att det än idag är den främsta thriller som skrivits – eller Tisdagar med Morrie. Många böcker har väckt starka känslor inom mig, men det här är den enda jag hade svårt att läsa – alltså bokstavligt svårt att läsa – eftersom det var näst intill omöjligt att se något genom tårarna som svedde ögonen gång på gång.

Hanna Nordlander

Den amerikanska flickan av Monika Fagerholm. En av mina största utmaningar är att ha överblick – jag är bättre på att gå in i detaljer och flytta runt kommatecken än att se de stora dragen. Att gå in i en fagerholmsk roman är att gå in i en vindlande kronologi och ett persongalleri där folk heter saker som Doris Flinkenberg, Ålänningen och Cosmo Brant och hon får oss att tro på det. Även om en klok vän påpekat att ett visst självmord är illa underbyggt, så önskar jag mig ändå förmågan att ha hela det vittomfattande romanbygget i min hand.

Malin Edholm

Det finns många böcker som jag gärna hade skrivit. De med genialiskt vackert språk som berör in i själen eller de med en sådan fängslande handling att den aldrig försvinner ur ens medvetande.En av dessa böcker som jag önskar att jag hade skrivit är ”Tjänarinnans berättelse” av Margaret Atwood, dels för dess feministiska budskap, profetiska tendens och allmänna briljans.

Sara Molin

Svår fråga, tycker jag! En massa underbara böcker dyker upp i mina tankar – både inom min egen genre och andra. Men vill jag ha skrivit dem för att de är bra? För inkomsterna eller berömmelsen? Och om jag hade skrivit, säg, Bridget Jones Dagbok – då hade jag ju gått miste om läsupplevelsen. Men nu krånglar jag kanske till det. Ska jag bara slänga ur mig ett svar på rak arm, får det bli Stolthet och fördom.

Kristin Fägerskjöld

Jättesvår fråga. Jag svarar kapitalistiskt och säger en som blev såld till massor av länder innan den ens kom ut i Sverige. Då hade jag kunnat säga upp mig från lönejobbet tack vare alla förskottsmiljoner som trillade in. Sedan kunde jag gå omkring i yogabrallor hela tiden och skriva det jag verkligen ville skriva. Jag tänker på en särskild svensk bok som det blev så för – men jag är inte säker på att hen kör yogabrallor. Kanske vill en ha något lyxigare på sig om en hamnar i den situationen..

Det här inlägget postades i Debut, lördagsenkät. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s