Mät din text (eller hur en siffernördig ekonom går till väga vid sitt skrivande)

Jag älskar siffror. Kontorstider jobbar jag med siffror, stora datamängder, hittar mönster, analyserar, vänder och vrider på dem som controller på ett stort svenskt företag. Det har gjort mig lite miljöskadad. Jag märker att jag attackerar mitt skrivande på samma sätt. Omedvetet mäter jag en massa saker.

Mäta text? Är jag helt snurrig? Vad menar jag egentligen?

Ja, förutom det helt uppenbara – hur många ord är mitt manus – mäter jag alltid hur många ord jag har skrivit det här skrivpasset. Numera har jag gått över till att försöka bestämma i förväg hur långa och många kapitel jag ska ha, och då mäter jag hur många ord som återstår att skriva på ett visst kapitel och hur många kapitel jag har kvar.

Jag brukar också ha en tanke om hur många ord jag ska landa på totalt, säg 100 000. Då räknar jag givetvis också ut hur långt jag har kommit i procent. Ibland räknar jag också på var den dramaturgiska kurvans olika händelser ska komma in – där blir det också procent.

Det finns också något som heter LIX-värde som jag har snöat in på. LIX står för läsbarhetsindex och du kan mäta hur lätt eller svår din text är att läsa om du följer länken. Denna sida har också en mycket bra funktion då den visar förekomsten av samma ord.

I Word, som jag använder, finns också en funktion under Info-fliken som visar hur många minuter jag har redigerat ett dokument. (Ett tips i all välmening: använd inte det när du försöker räkna ut författarskapets timpenning…)

Bara för att jag skriver finns det alltså inte någon anledning att släppa controllingperspektivet och glömma allt jag lärt mig om styrning, måluppfyllelse och nyckeltal som ni märker…

4 reaktioner på ”Mät din text (eller hur en siffernördig ekonom går till väga vid sitt skrivande)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s