Hör du röster?

Se till att karaktärerna har olika röster”, skrev lektören i en av sina kommentarer.

Jag kliade mig i huvudet. Det var andra gången jag fått det rådet av samma lektör och jag insåg att det här var något jag inte bemästrade. Jag vet inte hur det är med er när ni läser en bok, men om det inte är en serie har jag väldigt svårt att upptäcka de där olika rösterna. Jag tänker aldrig. Så skulle han inte ha sagt, det passar inte ihop med karaktären. Möjligen är det en svaghet hos mig, men är boken bra nog så flyter det liksom ihop. Visst, är det extremt tydligt att någon talar på ett visst sätt så noterar jag det, men jag kan inte minnas att jag någonsin stört mig på att karaktärerna låter för lika varandra.

Men när jag satte mig ner och skrev mitt tredje manus ansträngde jag mig för att göra just detta. Ge mina karaktärer olika röster. Om jag lyckats vet inte jag, men min redaktör hade inga synpunkter på att de lät för lika varandra och jag tycker nog att deras personligheter syns även i sättet de uttrycker sig på. Samtidigt tycker jag fortsatt att det är svårt att göra detta bara genom sättet de uttrycker sig på.

För det är vad det hela handlar om här.

Just karaktärer är utmaningar i sig. Min fru brukar förundras över min fantasi. Det tror jag inte är ovanligt. Jag misstänker att alla som inte skriver tycker att det är fantastiskt att vi som skriver kan hitta på så mycket. Herregud, jag som skriver själv blir ofta förundrad över hur mycket folk som skriver kan hitta på. Samtidigt kan jag ibland känna att det finns områden där min fantasi brister. Att ge karaktärerna ett utseende, utan att skriva läsaren på näsan: Hon stod framför spegeln och kammade sitt långa, blonda hår. De gröna ögonen fastnade åter på den lite sneda näsan. Hon avskydde den. Avskydde den lika mycket som hon tyckte om sina perfekta, vita tänder. Ja, ni fattar. I min debutroman är det mer än ett dussin personer som dyker upp i relativt stora roller. Det är många ögonfärger att hålla reda på. Det är trixigt nog. Lägg till rösterna och … ja, det blir lite halvsvettigt.

Vana läsare av denna blogg vet att jag håller på med redigeringen av mitt manus. Jag redigerar samtidigt, och skriver om en rejäl del, av mitt livs första deckarförsök. I deckarmanuset har jag för första gången verkligen satt rösterna. Det känner jag. De är oerhört distinkta. I slutändan vet jag inte hur stor roll det spelar dock. Spänningen ligger i någon helt annanstans och hur jag har fått till den tror jag är betydligt viktigare.

SKRIVHÄNG

Apropå något helt annat. Imorgon, lördagen den 7/3 är det #skrivhängStockholm igen. Kolla in hashtagen på Instagram och häng på, vet jag. Då kanske vi kan snacka om det här med karaktärer, röster, fantasi, spänning och en massa annat som har med skrivande att göra. Ha det bra.

Om Daniel Sjöberg

Debuterar med romanen Nästan Friends 2020
Det här inlägget postades i #NästanFriends, Daniel Sjöberg, DanielSjöberg, Debut, debutant, debutantbloggen, Debutantbloggen 2020, Nästan Friends. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Hör du röster?

 1. Kortison skriver:

  Så det är i stort sett bara folk som skriver som kan ha så mycket fantasi? Okej sure, du har ju skrivit en bok som handlar om Joey från Vänner så ser inte hur mycket fantasi du har…

  • Daniel Sjöberg skriver:

   Du verkar ha en lite osund hang up på mig och jag blir minst sagt förundrad. Känner vi möjligen varandra? Nåväl, jag skrev inte att i stort sett bara folk som skriver kan ha så mycket fantasi. Jag skrev att folk som inte skriver ofta förundras över hur vi som skriver kan ha sådan fantasi, och jag skrev därefter att jag själv inte sällan förundras över andras fantasi. Jag är oerhört imponerad över författare som berättar den ena fantastiska historien efter den andra. Själv misstänker jag alltid att idébrunnen ska sina, men fyra manus med väldigt olika innehåll antyder att så inte kommer ske.

   Och vad gäller handlingen i min bok har du uppenbarligen ingen aning om den. Men ”bra” gissat. Ha det gott fortsättningsvis.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s