Skriva och skriva om

Den vanligaste frågan jag fick innan min bok trycktes och kom ut var ”Hur lång är den?” Jag svarade i ord, vilket ju för en vanlig dödlig inte sa särskilt mycket (den är ca 117 000 ord vilket blev 398 sidor).

Den näst vanligaste frågan var ”Hur många gånger har du skrivit om den?” Det är en helt omöjlig sak att svara på. Jag kan inte räkna dem alla. Och hur ska jag egentligen räkna? Räknas det som en gång bara när jag går igenom hela boken från början till slut och justerar något, eller gills det när jag inser att jag behöver skriva om kapitel 14 för att det ska funka med kapitel 18?

Jag är med i en facebookgrupp för författare, både sådana som är tidigare publicerade och sådana som aspirerar på att bli utgivna. Då och då häpnar jag över inläggen där. Nu senast var det någon som sa att hen skulle ge upp för att det låg så många redigeringsrundor till inplanerade, boken blev aldrig klar. Hen orkade inte mer och det var inte kul att skriva om. Hen frågade hur många gånger vi andra hade behövt skriva om våra böcker.

Och jag tänker att det vore så lätt om det fanns ett magiskt nummer. Om processen vore lika för alla. Men så är det ju inte. Det går inte att svara att det är fem till redigeringsrundor som krävs, att det är en universallag. Det är naturligtvis asjobbigt att förhålla sig till, att inte veta när ansträngningarna kommer att ge något resultat – om de ens ger något alls. Men jag tror det är ännu värre att tro att det räcker med x omskrivningar till, för det skapar en begränsning.

Hur många versioner det blev av min bok räknade jag inte, men de är många. Helt ärligt bryr jag mig inte hur många gånger jag har skrivit om texten (jag fick ändra väldigt mycket innan min bok blev utgiven, kan jag tillägga). Jag vet att jag skrev att jag räknar allt möjligt i min text och mitt skrivande (läs mer här), men just antalet redigeringar höll jag inte koll på. Jag tror att jag skulle ha blivit deprimerad över hur snabbt det kom upp i ett tvåsiffrigt antal… Grejen är att för varje gång jag gjorde en förändring så blev texten bättre, och det är väl det vi strävar efter hela tiden – att texten lyfts och förfinas? Inte om det tog tre eller sjutton redigeringar?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s