Snåla med målen

zsfuzzg

Foto: Kajsa Göransson

Nyligen skrev jag om att jag är dålig på att fira. Istället för att stanna upp och fira när jag nått ett mål, blickar jag framåt mot nya utmaningar. Man kan tycka att jag borde ha en tydlig bild av dessa framtida mål, men faktum är att jag inte bara är dålig på att fira – jag snålar med målsättningarna också. Kanske är det bara den andra sidan av samma mynt.

En del skrivande människor sätter upp tydliga mål, och några modiga går även ut med dem till andra. När jag skrev mitt första manus bloggade jag, och följde flera andra skrivbloggar. Det i särklass mest inspirerande för mig då, var nog dessa listor med mål som andra satte upp. Höga mål och tydliga punkter, typ:

 • Få förlagskontrakt
 • Få boken översatt till andra språk
 • Delta på Bokmässan
 • Hamna på topplistorna
 • Recenseras i DN
 • Priser, utmärkelser, osv, osv

Som sagt, den här typen av listor har jag alltid tyckt är riktigt inspirerande att läsa. Så varför sätter jag inte upp en liknande lista? Är jag för feg? Kanske. Men framförallt tror jag att det handlar om att jag inte vill låsa mig vid några särskilda saker. Jag kanske aldrig hamnar på en topplista, men istället kanske jag får chansen att prata om min bok på ett mysigt bibliotek, eller får ett särskilt fint läsaromdöme på Goodreads. Då vill jag glädjas över det istället för att gräma mig över det som inte blev.

Så varför gillar jag ändå att läsa dessa listor så mycket? Jag tror att det beror på att jag ser dem som en samling av alla möjligheter som finns, en katalysator för drömmar och pirriga framtidstankar. Det finns så mycket som skulle kunna hända, och bara tanken på det är kittlande. Lätt för mig att säga, som faktiskt har fått en bok utgiven, kanske du tänker? Ja, visst. Men såhär fungerade jag innan jag fick kontrakt också. I slutet av 2018 gick jag ut på Instagram med några mål för 2019, däribland att skriva bokkontrakt. Men vid det laget hade jag redan fått erbjudande om avtal, så det var ett allt annat än våghalsigt mål. 🙂

Såhär funkar jag. Jag avser inte försöka pådyvla någon annan samma snåla hållning till målsättningar, för vi är som bekant alla olika. Vissa sporras av att sätta upp mål, och uppenbarligen kan det även sporra andra. Men om du som jag är ovillig att sikta mot stjärnorna – våga åtminstone drömma! Och ge inte upp när den fyrtionde standardrefuseringen landar i inkorgen, för som du vet har vi alla fått dem. En dag kan det vända!

Själv ska jag nu på morgonen besöka min sexårige sons klass, för att prata om skrivandet. Hans lärare har läst min bok, och bjöd in mig förra veckan. Det kom som en glad överraskning, och jag ser verkligen fram emot det. En annan sak som jag inte hade satt upp på min mål-lista (eftersom jag inte har någon), är att boken skulle tipsas om i Nyhetsmorgon. Det blev den i fredags, av ingen mindre än Johan Anderblad! Och även om jag inte kommer att sätta upp några mål i fortsättningen heller, ska jag se till att stanna upp och njuta av det roliga som händer. Ikväll ska jag rentav fira.

xb10ni1

Det här inlägget postades i Debut, Sara Molin, Som en öppen bok. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Snåla med målen

 1. Jag läste någonstans en himla bra skillnad mellan mål och dröm. Att mål är sådant du kan uppnå på egen hand, genom hårt arbete t.ex. Drömmar är sådant som ligger utanför din egen kontroll. Med den definitionen blir många skrivrelaterade mål inte alls mål, för jag kan inte själv se till att få ett bokkontrakt. Jag kan ha det som dröm, men om jag ska kunna se till att uppnå det så är målet kanske snarare att skriva klart mitt manus, eller att skicka manus till förlag. Det har hjälpt mig mycket att särskilja begreppen sådär, det minskar ju även risken för besvikelse och minskar känslan av misslyckande om man inte uppnår sina mål. Förlåt, drömmar. 🙂

  • Sara Molin skriver:

   Vilken bra definition! Så är det ju. Och det är väl också därför jag ogärna sätter upp sådana listor – för att det snarare handlar om ”drömlistor”. Mål kan jag kanske punkta upp, men drömmar har jag outtalade någonstans i bakhuvudet. 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s