Kroppshets och fetthat

Är tröttsamt.

Jag stöter tyvärr på både kroppshets och fetthat i mycket av det jag läser, vilket på sistone varit mestadels romance och erotik.

Jag förstår att författare vill spegla samhället och vi lever i ett samhälle med en smalhetsnorm. Det är väldigt mycket fokus på att vara smal, att undvika kalorier och att smal = snygg, medan tjock och snygg ofta framställs som antonymer. MEN hur roligt är det när alla beskrivs likadant? Och hur hett är det egentligen att prata om kalorisnål mat och nämna att man inte varit på gymmet på två dagar i referens till att det var bra att sexet var svettigt?

Om boken har ett tema som behandlar ätstörningar, ja då behöver dessa resonemang och tankar höras och gestaltas men i noveller och romaner med fokus på erotik eller kärlek … Är det nödvändigt? Kanske är det någon personlig tränare eller dietist någonstans som går igång på dessa meningar (vad vet jag?) men personligen tappar jag all eventuell lust som byggts upp om det plötsligt ska handla om bantning. Det kan även trigga personer med ätstörningar.

Det blir för mycket negativt fokus på kroppen och jag tycker vi författare kan vara mer ”visionära” och skaka om genom att ha med karaktärer som istället gillar sin mjuka mage och inte räknar kalorier eller känner tvånget att gå till gymmet sju dagar i veckan. Vi kan föregå med gott exempel istället för att enbart spegla den ”kroppshetsiga” värld vi lever i. Dessutom speglas ju inte alls den värld vi lever i om de flesta huvudkaraktärer fortfarande är smala, eftersom alla inte alls är smala. Till saken hör att även de smala karaktärerna tänker tvångsmässiga tankar om att inte äta för mycket, för då blir de tjocka (MARDRÖMMEN!) och jag tycker det är uttjatat, tröttsamt och onödigt.

Jag hade kunnat skriva en hel roman på det här ämnet men vill hålla mig relativt kort (kommer sannolikt fler inlägg som vidrör detta). Nu vill jag vända mig till mina ”författarkollegor” och alla andra som skriver och uppmuntra er att vara mer normkritiska i beskrivandet av karaktärers kroppar. Det finns faktiskt människor som är nöjda och njuter av sin tjocka kropp också. Tjocka kroppar är inte lika med något fult. Mulliga, mjuka, tjocka kroppar kan också vara snygga och sexiga och jag tycker vi behöver mer representation av det!

Representation är viktigt!

Kroppspositivistiska konton på Instagram är en guldgruva för inspiration. Tänk att karaktären kan vara liknande! Nu ska jag kika in på Stina Wollter, Fitnessfeministen och några andra konton för att bli glad och peppad igen!

Det här inlägget postades i Debut. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s