Gästbloggare: Kevin Frato

Kevin Frato var en av bloggens grundare och här delar han med sig av tankar om hur du som författare ska tänka efter att ditt debutverk är publicerat. Håll tillgodo med Kevins tio bästa tips!

Att gå vidare efter debuten

Att komma med en första bok är en bragd, att komma vidare kan vara lite knepigare. Här kommer några råd för en fortsatt författarkarriär.

1.     Var lojal mot ditt förlag men samtidigt flexibel. Nya förlag dyker upp och försvinner och redaktörer kommer och går. Förlag och förlagsvärlden är i ständig förändring. Vi måste vara schyssta mot förlagen som vågade satsa på oss och våra projekt; men när förlaget tackar nej måste vi tänka om och leta vidare.

2.     Var lätt att samarbeta med men inte ryggradslös. Vi måste vara trevliga, pålitliga och professionella i våra samtal med förlagen. Vi gör kompromisser när det behövs och när det är möjligt. Å andra hand står vi på oss när det finns en väsentlig anledning. Förhoppningsvis respekterar förlaget fortfarande oss.

3.     Skriv inte hemma. Det är lättare att diska, tvätta, laga middag, läsa för barnen m.m. än det är att koncentrera sig på våra skrivprojekt. Om det är möjligt lönar det sig att hitta ett annat ställe med färre distraktioner.

4.     Var både konstnär och hantverkare. Alla vill få litterära priser, eller åtminstone bli nominerad. Men världen behöver många slags texter. Yrkesförfattare är som andra yrkesgrupper och utför olika slags jobb. Vi skriver skönlitterärt ibland, andra gånger skriver vi sakprosa, krönikor, kåserier, dramatik eller poesi. Det är förtjänstfullt att kunna leverera texter till olika ändamål. Och det betalar.

5.     Förvara överblivna författarexemplar av debutboken i tvättstugan, ovanpå varmvattenberedaren. När den går sönder och måste bytas ut får vi tillfälle att damma av högen och komma ihåg hur det kändes på releasefesten.

6.     Hjälp andra, såsom andra hjälpte oss som nya eller blivande författare. Men var försiktig, vi måste ha tid för egna projekt.

7.     Läs böcker. Fast vem hinner? Men vi måste, vi behöver ständigt nya idéer. Läs gammalt och nytt, högt och lågt och låt dig inspireras.

8.     Skriv för hand – ett underskattat sätt att hålla kvalitén i vår prosa. Att göra processen svårare för att förbättra resultatet heter i forskarvärlden desired difficulty, alltså en nyttig försvårande. Att skriva för hand hjälper oss bromsa ner våra tankar och sålla bort ofärdiga och överflödiga formuleringar. I slutändan sparar vi tid.

9.     Glöm bort att du är författare. När vi debuterar blir vi uppfyllda av den nya författaridentiteten. Men den bekräftelsen vi känner kan överskugga nya idéer.

 10.  Glöm inte bort att du är författare. Författare banar vägen genom att se världen som den är och skriva om den som den skulle kunna bli. De allra flesta av våra läsare kommer vi aldrig att träffa. Men våra ord och idéer träffar dem. Det är ett stort ansvar.

Kevin Frato är en av Debutantbloggens medgrundare. Hans senaste bok heter Creative Writing – A Classroom Guide (Natur och Kultur, 2019). Han undervisar på Skrivarakademin, Stockholm.

Det här inlägget postades i Debut. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s