Läslust

Den här veckans inlägg har jag påbörjat sju gånger, det här är alltså mitt åttonde ”försök”. Det går trögt och min trötta hjärna är upptagen av musiksnuttar från olika tiktok-videos jag har fastnat i under helgen …

Jag känner mig velig, först tänkte jag göra ett inlägg angående uppmaningar och memes om att ”se till att vara produktiv” i sin karantän/självisolering … sen tänkte jag att jag ville föra tankarna till något helt annat genom att berätta om min releasefest. Men så läste jag Saras inlägg (igår) och tänkte att jag skriver några meningar i samma anda istället!

Även detta har jag skrivit, raderat och börjat om på för det finns så mycket att säga. Jag håller definitivt med Sara och tycker det är synd att man måste ursäkta, försvara och förklara varför man läser feelgood/romance/erotik eller annan genrelitteratur som exempelvis fantasy.

Kommer ni ihåg när Twilight kom? Jag var runt 14 år och blev som besatt av serien, jag läste om böckerna flera gånger. Sedan gick jag vidare till böckerna om Sookie Stackhouse som HBO-serien True blood är baserad på och efter det fortsatte jag ner i fantasy”träsket” och jag fann min ordentliga läsglädje.

Jag gillade även då en hel del klassiker, särskilt de gotiska viktorianska romanerna, vilket jag var snabb att säga om någon frågade … Men jag är så tacksam för att min läslust kickades igång ordentligt av Twilight. Jag har aldrig läst så mycket som under gymnasiet och jag kan sakna den tidens slukande av böcker. Jag minns hur jag som kanske 16-åring såg att en tv-serie jag följde var baserad på böcker och beställde därefter alla fem böckerna för att sluka under en helg/vecka.

Det som var synd är att jag skämdes när jag valde att läsa fantasy istället för något mer finlitterärt.

Det är viktigt att förstå hur tungt det kan kännas för vissa att läsa, och då är det väl bättre att kicka igång läsglädjen (samt behålla den) med böcker som man själv väljer istället för de böcker som ”man ska ha läst” eller ”borde läsa”? Det är särskilt relevant i grundskolan där läsvanor skapas, men även i vuxenlivet.

Har du tappat läslusten? Jag rekommenderar verkligen kategorin ”unga vuxna”, speciellt om läsning av någon anledning känns motigt. Det är en underbar kategori med många pärlor. Tanken på att vuxna enbart ska läsa ”vuxen”böcker är, enligt mig, förlegad. När läslusten väl byggts upp igen kan man fortsätta att enbart läsa böcker ur den kategorin om man vill eller välja och vraka och prova på utan besvär.

Osäker på om jag har någon tydlig poäng med dagens inlägg förutom att dela med mig och uppmuntra till läsning för nöjes skull! Utan skam och ursäkter.

Det här inlägget postades i Debut, Malin Edholm och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s