Ett tråkigt inlägg om ekonomi

zsfuzzg

Foto: Kajsa Göransson

 

Ända sedan jag skrev bokavtal för Som en öppen bok, har jag brottats med den delen av författarskapet som jag helt säkert inte är ensam om att fasa för: Ekonomin. Låt mig först klargöra att anledningen till dessa ekonomiska utmaningar, det vill säga att mitt skrivande har börjat dra in pengar, på inget sätt är fasansfull. Det är vad många drömmer om, jag också, och det gör att det är svårt att prata om tråkigheterna som den ekonomiska biten för med sig utan att låta otacksam. Det är ett lyxproblem, helt enkelt! Dessutom är det inte direkt roligt att ägna ett blogginlägg åt bokföring och momsdeklaration (Kristin kanske är av en annan åsikt?). Men jag gör det ändå, och hoppas att någon kanske kan bli hjälpt av något av det jag skriver.

Det första jag gjorde när jag hade fått avtalet, var att be en kollega om råd – en lärarkollega som undervisar i företagsekonomi. Han tipsade om en revisionsbyrå som hjälper till med allt möjligt, bland annat uppstart av företag. Härligt, tyckte jag, som kände att det var läge att erkänna mina begränsningar. Jag bokade ett möte och såg fram emot att få stjälpa över hela problemet på en yrkeskunnig.

Under det mötet kom en viktig (och ganska dyr) lärdom: Förlita dig inte på att någon annan vet allt om vad som är bäst för just dig, även om personen i fråga är ekonomiskt kunnig. Jag fick en hel del information som är bra för nybörjare att få, men det mesta av det finns att läsa på exempelvis verksamt.se. Jag hade nog haft en förhoppning om att någon skulle kunna skräddarsy en tjänst åt just mig och mina behov, men i det här fallet blev jag inte jättemycket klokare när det gällde sådant som royalty, moms på författartjänster och så vidare.

Från det ena diket till det andra – nu bestämde jag mig för att klara mig själv. Helt tappad bakom en vagn är jag ju ändå inte, och med den information som finns att läsa sig till borde jag väl kunna sköta den lilla bokföring och det lilla bokslut som det var tal om under mitt första år som egenföretagare. Det finns som sagt mycket bra information på nätet, och Skatteverket är faktiskt inte så svårtillgängliga som man skulle kunna tro. Är man bara beredd att sitta i telefonkö i tre timmar, kan man få väldigt bra hjälp (jag planerade exempelvis så att jag ringde upp på väg till jobbet, så att jag skulle hinna genomföra en lektion innan det blev min tur).

Jag tror att det gick ganska hyfsat under förra året. Jag bokförde mina fåtaliga händelser, fick ihop ett bokslut med hjälp av Skatteverkets digitala tjänster, och fyllde i NE-bilaga vid deklarationen (visserligen under det att jag fällde tårar av frustration). Huruvida allt blev korrekt är fortfarande höljt i dunkel.

Den tanken (gör jag rätt? Är jag ens i närheten av rätt?), i kombination med att det eventuellt kommer att hända lite mer under det här året, fick mig att återigen omvärdera mitt beslut. Istället för att fortsätta att lägga timme efter timme på att försöka sätta mig in i något som jag tycker är hiskeligt själsdödande och tråkigt, letade jag fram en redovisningskonsult som verkade passa mina behov och som dessutom gav en tydlig offert. Och, inte minst, hon har jobbat med andra författare! Saken var därmed avgjord – jag låter henne sköta löpande bokföring, bokslut och deklaration, medan jag fokuserar på det jag behärskar bättre och tycker är betydligt roligare – att skriva.

Än så länge känner jag bara lättnad, och jag har börjat inse att det inte är främst att slippa själva arbetet som jag kommer att betala för. Det är friden och frånvaron av klumpen i magen.

Det här inlägget postades i Debut, pengar & ekonomi, Starta eget förlag. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s