Lördagsenkät: Hur lång tid tog det från idé till avtal?

Vägen till ett antaget manus är sällan kort och rak. Att skriva ett manus tar sin tid, och att vänta på besked från förlagen kan ta ännu längre tid. Men ibland kan det också gå snabbt! Idag svarar vi på hur lång tid det tog för oss, från det att vi började till dess att manuset blev antaget.

Kristin Fägerskjöld

Jag fick de första konkreta idéerna till min debutroman i början av december 2017. Sedan skrev jag färdigt råmanuset på ett halvår ungefär. Därefter redigerade jag det själv ett antal gånger, hade testläsare och bokade också en lektör som läste och gav mig feedback. Det var augusti 2018. I början av november skickade jag in manuset till fyra förlag varav ett svarade inom tre veckor att de ville ge ut min bok, och det var LB Förlag. Inget av de andra hade hunnit svara, så jag är fortfarande orefuserad, haha! I slutet av november skrev vi kontrakt på boken och då hade det alltså gått 11 månader från idé till avtal. (Kan också tillägga att jag sedan jobbade med att skriva om en hel del på egen hand under vårvintern 2019 innan jag fick börja jobba med en redaktör i maj till november. Strax därefter gick boken i tryck och den släpptes nu i januari 2020.)

Sara Molin

Lång tid. Idén växte fram (eller, jag jobbade fram den) i slutet av 2015. 2016 var jag föräldraledig och skrev samtidigt råmanuset. Efter det följde testläsare, lektörsläsning och flera redigeringsvändor. Inskick till förlag efter sommaren 2017, ett napp som sedan drogs tillbaka, ny redigering och inskick på nytt efter sommaren 2018. I december 2018 blev jag erbjuden kontrakt, och i januari 2019 skrev vi på. Drygt ett år senare kom boken äntligen ut! Men från idé till avtal tog det alltså ca tre år för mig. 

Malin Edholm

Jag kan inte riktigt svara på veckans enkätfråga. För mig var det annorlunda, jag blev tillfrågad att skriva en novell och hade ett avtal efter förlaget läst novellen. Innan hade jag gett upp/lagt tankarna om att bli publicerad på is.

Hanna Nordlander

Det är inte helt lätt att säga när idén föddes. Jag hade en mängd stoff som jag tänkt använda i en bok om dödsfallen i min familj. Men det var svårt att skilja det ena från det andra och jag började plocka ut det som handlade om pappa. 

Den tidigaste versionen av dokumentet “Pappadikter” i min dator är från april 2018, så rimligen har jag fattat ett beslut vid den tiden. Efter lite mer än ett års arbete och en förvånansvärt kort väntetid, fick jag så ett glatt och läskigt besked från Ekström & Garay i augusti 2019.

Daniel Sjöberg

Helt ärligt så vet jag inte riktigt vad jag ska svara på den frågan. Idén till boken har jag på sätt och vis burit på länge innan jag ens började skriva den, men åtminstone ett par år om vi räknar från det att jag verkligen började fundera över hur allt skulle hänga ihop, börja och sluta.

 

Det här inlägget postades i lördagsenkät, skicka till förlag. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s