Dags för redigering igen

I slutet av förra veckan fick jag äntligen den första kommentarsomgången från min redaktör för min andra bok, Nattens färger, som kommer ut i januari 2021. Att ge sig in på redigeringen av bok nummer två känns helt annorlunda än med den första. Då var jag ganska rädd för vad hen skulle säga om min text (jag visste att jag skulle behöva jobba mycket med strukturen, för det hade förläggaren förvarnat mig om). Någon frågade om jag var rädd för att texten skulle behöva ändras så mycket att jag inte längre skulle komma att betrakta den som min. Det fick jag lite ont i magen av, det hade jag inte tänkt på själv, men genast började jag oroa mig för det också. De av er som var på mina releasefester – där jag berättade om detta – vet att jag dessutom hade mardrömmar om att redaktören tyckte att vi skulle lätta upp texten genom att väva in stickbeskrivningar på koftor i 40-talsstil. Hen fick med sig förläggaren som också tyckte det var en kanonidé. Medan de jagade modeller tyckte jag att det skavde mer och mer, jag började till och med ångra mig att jag hade skrivit på ett avtal om att ge ut boken om den skulle bli en kombinerad roman och stickbok. (Inom parentes kan sägas att det faktiskt fanns två personer på releasefesterna som inte tyckte idén var så tokig ändå.)

Som tur var, var allt bara en dröm. Och redaktören visade sig vara både proffsig, lyhörd och oerhört kompetent. Jag är jätteglad att få ha samma redaktör till den här boken och är inte alls nervös den här gången. Visst kommer det att bli slitigt men jag vet att jag kommer ro det i land och att allt jobb bara kommer göra boken bättre.

Här kommer några exempel på vad jag har fått höra från min redaktör – och med mina (bort)förklaringar/åtgärder:

Jag hastar förbi vissa scener ibland – de var av någon anledning jobbiga att skriva. Kanske var de svåra att uttrycka på grund av en massa känslor eller helt enkelt tråkiga. Om de inte ska strykas måste de utvecklas.

Ibland missuppfattar redaktören vad jag menar – här måste jag underlätta för läsaren så inte de också blir förvirrade. Ett par tillfällen har jag noterat att en testläsare har ”fastnat” på exakt samma sak som redaktören och det är ett säkert tecken på att något måste förändras!

Jag upprepar mig – det kan vara att jag skriver två meningar som egentligen säger samma sak när jag bara hade behövt en. Å andra sidan tycker redaktören att jag ibland borde påminna om vissa saker då och då i texten, så att läsaren kommer ihåg anledningen till ett visst agerande eller varför ett visst beslut fattades.

Jag fick som sagt kommentarerna för några dagar sedan och har inte satt mig in i dem i detalj än. En del känner jag att jag köper rakt av, andra är jag mer tveksam till. Där måste vi diskutera vad jag vill ha fram och hur jag kan lösa det i så fall. Några håller jag inte med om alls, men inser att om jag får låta dem ligga till sig och mogna lite så kommer jag förstå poängen med förändringen. Och slutligen är det de där jag inte vill kompromissa.

När jag fick första kommentarsomgången från redaktören på debutromanen fick jag lite panik. Det kändes som om jag behövde lösa allt på en gång. Det vet jag att jag inte behöver nu. Jag kommer att gå igenom manuset otaliga gånger. Om jag inte ser en lösning direkt har jag tid att låta den mogna fram.

Behöver man då som författare ändra allt som redaktören tycker? Nej, säger min förläggare, jag har sista ordet. Ändå blev det i slutänden så att jag ändrade 9 av 10 saker som redaktören tyckte. Bara på några enstaka punkter vidhöll jag min egen åsikt. För det mesta, även om det ibland kändes lite jobbigt, insåg jag att redaktörens förslag skulle göra texten bättre. Och nej, det gjorde inte att den kändes mindre som min egen i slutänden.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s