Synopsis, synopsis, synopsis. Och Sims.

Enkätfrågan för två lördagar sedan handlade om synopsis och hur vi som skriver på Debutantbloggen i år förhåller oss till synopsis när vi skriver. 

Jag svarade att jag älskar att skriva synopsis men att jag inte alltid använder mig av det och i dagens inlägg tänkte jag utveckla mitt svar och dra en parallell till att spela Sims …

För det bästa jag visste med att spela Sims (jag har inte spelat det sedan jag var 14) var att skapa karaktärerna, bestämma frisyr och kläder och bygga och inreda huset. Sedan när det var färdigt och det var dags att faktiskt spela spelet så var jag inte lika intresserad längre utan skapade hellre en ny familj. Det roliga var att föreställa mig livet de kunde leva, inte att spela vardagen.

Det är lika med många av mina idéer till noveller och romaner. Jag fastnar ofta i uppbyggandet. Jag bygger upp scenarion och världar i huvudet, skriver ner punkter, teman och rubriker, skapar en synopsis. Sedan tar energin slut. Inte fantasin, men motivationen att skriva ut scenerna jag har satt rubrik på och vill ha med. Delvis på grund av tiden det tar från något annat, jobb, projekt eller livet.

Men oavsett anledning så är jag specialist på detta. Jag får en idé, tycker att det är jätteroligt att skriva en synopsis, detaljerad eller mer övergripande, om vad jag tänker mig att berättelsen ska handla om, vilka scener som ska vara med, händelseförlopp, karaktärer och så vidare. Det är så roligt och tillfredsställande att föreställa sig manuset, att brodera skelettet till historien. Även om jag tycker att det är jätteroligt att skriva, för det mesta (när jag har motivationen …) så är det inte mycket som slår en bra synopsis.

Eller tio …

Det här inlägget postades i Debut, Malin Edholm och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Synopsis, synopsis, synopsis. Och Sims.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s