Lördagsenkät: Vilken är er mest minnesvärda barnbok?

Böckerna vi läser som barn formar oss. Som läsare men även som människa, och det är inte alltid de vi tycker bäst om som fastnar. Vissa böcker är så minnesvärda att vi tänker på dem flera gånger i veckan (kanske) även om det gått årtionden sedan vi läste dem.

Bild på en av Malins mest minnesvärda barnböcker, samma version med Helen Oxenburys illustrationer fast på engelska istället för svenska.
Bild på en av Malins mest minnesvärda barnböcker, samma utgåva med Helen Oxenburys illustrationer fast på engelska istället för svenska.

Kristin Fägerskjöld

Här måste jag säga Mio min Mio. Och inte för att jag tyckte om den. Jag vet att det är som att svära i kyrkan – vem gillar inte Astrid Lindgren liksom? Får man ens säga något sådant? Men jag tyckte pappa konungen var en icke-pappa (frånvarande – även om jag vid den här tiden – i min tio-tolvårsålder inte kunde det uttrycket) och Yum-Yum ville bara ha allt som Mio hade (hästen, manteln…). Störde mig på det där, och ännu värre blev det när Riddar Kato visade sig ha ett stenhjärta. Då skavde det verkligen. Jag läste boken och den lämnade mig med en stor obehagskänsla. Filmen med det där panflöjtstemat gjorde det inte bättre, jag menar hur vemodigt är det inte med panflöjt? Nej, den boken har jag aldrig gillat även om jag tycker om allt annat av Astrid Lindgren.

Sara Molin

Det finns många jag skulle kunna nämna, men två av de allra mest minnesvärda är ”Snappy – Vallhunden” av Enid Blyton och ”Banjo Blandrashunden”, en tårdrypande berättelse av Frank Walker. Och så ett ännu tidigare minne – ”Agel Gagel och Voffsen Kloffsen på landet”, som mina föräldrar fick läsa för mig kväll efter kväll efter kväll när jag var riktigt liten. Ja, jag gillade djur när jag var barn.

Malin Edholm

Det finns många. Jag var en hästtjej och hade massor av polluxböcker, men minns dem knappt. Harry Potter är böcker jag nämner ofta men de har följt med mig in i vuxenlivet och räknas inte riktigt. Tre böcker som jag tänker på direkt är Teddybjörnen Fredriksson: Jakten på Silverhåven, Alice i Underlandet och Godnatt Mr Tom.

I Godnatt Mr Tom finns en scen där huvudkaraktären, en liten pojke, blir instängd i en garderob av sin mamma tillsammans med sitt syskon – ett spädbarn som dör om jag minns rätt. Det är en scen jag tänker på rätt ofta.

Hanna Nordlander

Många böcker präglade mig i min barndom. En samling berättelser som etsat sig fast är Barnens bibel. Det låter kanske lite fromt, men om man tittar närmare på berättelser som Josef i brunnen, uttåget från Egypten och David och Bat-Seba, anas motiv som avundsjuka, förföljelse, människohandel och otrohet. What’s not to like?

Daniel Sjöberg

I min hjärna finns en bild av någon bok som hade en soldat på framsidan och som kan ha hetat något i stil med ”Uppdrag i djungeln” eller något sådant, men den jag minns bäst är nog ändå Ronja Rövardotter. Jag hade läst böcker själv tidigare, ändå var känslan att det här var den första ”riktiga” boken jag läste på helt egen hand och det fanns en sorts stolthet i det. Det borde finnas många att välja på. Saken är dock den att jag mest har suddiga bilder av mycket av min barndom. Det kan vara svårt att placera saker i rätt sammanhang av det skälet, men Ronja minns jag starkt. 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s