Det välgörande skrivandet

Idag ska jag prata i lokalradion om min bok och om skrivande. Eftersom jag är rädd att jag ska svamla och låta osammanhängande i radio, så förbereder jag mig genom att skriva om det. En fråga som reportern var intresserad av var vilken betydelse skrivandet kan ha i oroliga tider som de vi lever i.

Ja, coronaviruset skapar onekligen oro hos många av oss. De flesta i min närhet är inte rädda för att själva bli smittade, men att sprida sjukdomen vidare till dem som inte klarar den så bra. Och vi vet inte riktigt vem som egentligen får de lindriga symptomen och vem som hamnar i bukläge på intensiven, så oron, ovissheten, är klart befogad. I min umgängeskrets finns även 70-, 80- och 90-plussare, vilka jag innerligen hoppas följer alla försiktighetsåtgärder, men också att de orkar härda ut i sin isolering. 

Vi känner oro för anhöriga, när vi hör att föräldragenerationen springer på yoga och går på ett knökfullt ica blir vi lika oroliga som de blev när vi lekte lite för nära Viskan när vi var små. Och lika arga. 

Men det är fler saker som tär. Ensamheten till exempel. För egen del funkar den här isoleringen helt okej. Jag är tillfreds med min ensamhet, behöver den, har valt den. Andra, mer socialt begåvade, hanterar den kanhända sämre.

Och jobben. De ger självständighet, ett sammanhang och, icke att förakta, pengar, parra, stålars. Utan yrkesidentiteten, utan det sociala sammanhang som arbetet ger, vilka är vi då? Vilka blir de sociala konsekvenserna av en coronaskadad ekonomi? 

Att skriva kan vara ett sätt att hantera sin oro. Att strukturera sina tankar och klä dem i ord kan vara jobbigt, men ibland får vi syn på något där, något som kanske går att hantera. Något som kan avgränsas istället för att få växa till något ovisst och ohanterbart. Kanske går det rentav att göra något åt.

En intressant studie av skrivandets välgörande effekter är professor James Pennebakers (University of Texas) undersökning, där han under åttiotalet lät en grupp studenter skriva om sina traumatiska upplevelser, medan en kontrollgrupp skrev om mer neutrala ämnen. De tidigare visade sig få flera hälsofördelar, något som också konstaterats i senare studier. Inte bara är det den psykiska hälsan som tjänar på skrivandet, utan man har kopplat ihop terapeutiskt skrivande med lindrande effekter på exempelvis astma, artros och IBS. Minskad stress anges som en möjlig orsak.

När jag skrev om min pappa var det inte i något terapeutiskt avseende, utan det var tänkt som skönlitteratur. Det var tungt, som att återuppleva något av det svartaste. Men att ta upp det till medvetandenivå visade sig på ett sätt välgörande; jag kunde titta på det, se vad det har gjort med mig. Kanske vara lite mindre hård mot mig själv för att jag reagerar eller inte reagerar på ena eller andra sättet. Förstå mina försvarsmekanismer. Det kanske inte gör mig till en lyckligare människa, men möjligen en som klarar av att vara lite mer empatisk med sig själv. Och jag är tacksam att jag har kunnat berätta om det svåraste, inte minst för att andra som läser kanske, kanske kan känna sig lite mindre ensamma.

Oavsett vad och varför vi skriver, så tror jag att vi skriver om det som berör oss, om ämnen som känns angelägna för oss. Så skriv. Skriv dagbok, skriv dikter, skriv berättelser, kalla dem noveller om du vill. Skriv listor eller flödesskriv. Skriv kort, skriv långt, skriv mittemellan. Vem vet, kanske får du till och med en bättre tarmhälsa på köpet. 

Och nu, när jag har strukturerat mina tankar, vill jag nog påstå att tanken på att prata i radio känns lite, lite mindre jobbig.

Källa och vidare läsning:
https://www.forskning.se/2018/09/24/egen-skrivterapi-en-billig-vag-till-halsa/

3 reaktioner på ”Det välgörande skrivandet

  1. En fin beskrivning av varför skrivande kan vara terapeutisk Genom att sätta sina tankar på pränt blir sammanhangen tydligare och det blir lättare att själv förstå vad man varit med om och upplevt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s