Äntligen – ett riktigt tips till den som vill skriva

Utan att ha gjort någon djupdykning i min Debutantbloggshistorik misstänker jag på goda grunder att jag sällan kommit med några direkt handfasta ”så gör du för att skriva en bok”-tips. Nu finns en given förklaring till den rådbrist bland mina inlägg. Jag känner mig helt enkelt inte kallad att sitta här och berätta för andra hur de ska göra för att lyckas. Själv är jag månader från min debut och är således inte rätt person att lita på om man vill säkerställa – så gott det nu går i denna osäkra bransch – en framgång. Dock är jag en av personerna bakom den här bloggen och den ska ju vara någon slags guide för blivande debutanter eller den som drömmer om att bli det. Således är det hög tid att jag levererar ett inlägg av den sorten.

I oktober förra året fick jag ett mejl från en journalistkollega som hamnat i den där situationen som så många i vår bransch gör förr eller senare. Han skulle snart bli utlasad, eller borttrimmad i ännu en besparingsåtgärd, och i väntan på att nästa jobb skulle infinna sig hade han bestämt sig för att skriva en bok och skrev till mig med frågor. Han hade väl följt mig på sociala medier och lyssnat på min podd en gång i tiden.

Nu ställde han sex konkreta frågor som jag försökte svara på så gott det gick. Jag tänker återkomma till dessa i framtida inlägg och försöka svara på dem ännu en gång, kanske till någon nytta för läsare av den här bloggen.

De sex frågorna är:

  1. Hur gör jag?
  2. Var börjar jag?
  3. Hur sätter jag igång processen för att ta mig framåt?
  4. Hur finansierar jag projektet?
  5. Vad är det jag ska tänka på?
  6. Vilka misstag gjorde du till en början?

Breda frågor som i mångt och mycket hakar i varandra. Jag ska ändå göra mitt bästa, men nu tänker jag komma med ett litet tips utanför dessa sex, som ändå hänger ihop med detta.

Hur fortsätter jag när jag väl börjat?

En författare som väntar på inspiration kan tvingas vänta i evighet. Vill du komma i mål med ett projekt fungerar det knappast. Samtidigt orkar du bara skriva ett visst antal tecken om dagen, oavsett om du har mycket eller lite att göra i övrigt. Mitt enkla tips är därför, att aldrig sluta skrivardagen med ett färdigt kapitel. Antingen påbörja nästa eller sluta när det är spännande. När berättelsen rör sig framåt. I nedförsbacken, så att säga. Då blir det lättare att trampa igång nästa dag. Det kan till och med bli så att du bara längtar efter att få fortsätta berätta för dig själv vad det egentligen är som kommer att hända. Där har du en inspiration som du i sådana fall kan lita på.

Nu ska jag åka och lämna in bilen på service, ta en löptur hem och skriva lite i skallen när jag gör det där sistnämnda. Trevlig helg på er och häng gärna på med era förslag gällande lördagsenkäten.

Om Daniel Sjöberg

Debuterar med romanen Nästan Friends 2020
Det här inlägget postades i #NästanFriends, Daniel Sjöberg, DanielSjöberg, debutant, debutantbloggen, Debutantbloggen 2020, Författarliv, Nästan Friends. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s