Gästbloggare: Sebastian Mattsson

Jag har väldigt låg tolerans för författare som talar om att ”offra sig för konsten”. Oftast är deras uppoffringar inte alls några uppoffringar att tala om.

Jag pratar om alla dessa martyrer och deras lediga kvällar som går åt till att våndas över texter. All denna tid som läggs på att flytta kommatecken fram och tillbaka. Big deal. Många tar med sig jobbet hem, eller stannar kvar några timmar extra på kontoret. Det är inget unikt för dig och ditt kall.

Andra pratar om att gå upp i sin konst, på det där självdestruktiva sättet. Där har de tydliga förebilder: Hemingway, Dylan Thomas, F. Scott Fitzgerald. Författare som offrade allt – familjelivet, relationer, fritid – för att kunna skapa något storartat. Samtidigt väljer man att bortse från att de här författarna, jämte all tid de la ner på att ”gå upp i sin konst”, också hann med att sitta x antal timmar vid bardisker runtom i världen och fyllefilosofera. Hemingway brukade supa sig full, sätta sig i sin båt och åka ut till sjöss och jaga svärdfisk med dynamit. Gjorde han detta för konstens skull? För att samla stoff? Jag måste ha missat just den Hemingway-romanen i så fall.

En författare, även en väldigt produktiv sådan, har i antal arbetsminuter långt kvar till en vanlig 9-5-nisse. Det ska man vara ödmjuk inför. Att sitta och skriva en bok kommer med en massa bekvämlighetsfaktorer som en vanlig lagerarbetare hade dödat för – även om du tycker att det är lite jobbigt att gräva i minnena av dina föräldrars skilsmässa.

Det här är vad jag står i frågan. Den överväldigande majoriteten av författare som skryter om sina uppoffringar i konstens namn är världsfrånvända och bortskämda. Ändå vill jag påstå att jag själv gjort en betydande uppoffring för att kunna ge ut min debutroman, ”Balladen om Kalle Klick” (It-Lit Förlag). Det är hyckleri, jag vet. Odrägligt inkonsekvent. Först dundersågar jag alla förljugna, självömkande narrativ – sedan lägger jag fram ett själv. Så vad kan jag skylla på? Ingenting. Men läs gärna vidare ändå.

Min roman är ett försök att beskriva kulturen på en kvällstidning 2020. Min huvudperson, Kalle ”Klick” Westerdahl, är ett amalgam av journalistens värsta egenskaper. Han är samvetslös, empatiskadad, branschens mest klickhungrige reporter. Manuset blev accepterat medan jag fortfarande arbetade på Expressen. Jag hade alltså författat en parodi på min egen arbetsplats, på min egen yrkesroll – och hösten 2020 skulle den komma ut i handeln. Tro mig, jag förstod vilken ohållbar situation jag försatt mig i. Och mitt samtal med

min facklige representant skänkte ingen som helst tröst. Han sa som det var: kommer den där boken ut, så får du sparken. Du kan inte skriva en respektlös satir av ditt arbete och sedan dyka upp dagen därpå och vänta dig att jobba vidare som om inget har hänt. Här är jag. Ge mig min lön.

Han hade en poäng. Nu stod jag inför ett halvskönt lackmus-test på exakt hur mycket jag var villig att offra för konsten. Kunde jag tänka mig att lämna ett jobb som jag haft och älskat i åtta år – allt för en enda boks skull?

Svaret var ja. Jag sa upp mig, bytte jobb, och boken kommer ut i höst. Där har ni mitt uppoffringsnarrativ. Min berättelse om en man som verkligen brann för sin konst. Fast håller den? Nja. Allt jag gjort, egentligen, är att byta ett skönt kontorsjobb mot ett annat. Min mamma åker sex mil för att brottas med dementa gubbar och blandmissbrukare i psykostillstånd på sitt jobb. Min uppoffring är fortfarande ingenting. Som mest är den en helt okej story. En bra rubrik: ”Man, 33, sa upp sig – för att kunna skriva sanningen i ny bok”.

Så detta blir min slutsats. Jag har egentligen inte offrat speciellt mycket. Inte om man anlägger de större perspektiven. Däremot tycker jag mig ha författat en rolig, tänkvärd bok. Läs den gärna. Om det inte är en för stor uppoffring.

Sebastian Mattsson debuterar i höst med romanen ”Balladen om Kalle Klick” som utkommer på It-Lit Förlag. Han finns på Instagram under namnet @olturkeybuzzard

Det här inlägget postades i Debut, debutant, debutantbloggen, Debutantbloggen 2020, Gästbloggare. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s