Sommaren 2020 – plan B

Medan boken ligger till sig i väntan på att tryckeriets maskinhaveri ska lösa sig (vad var det jag sa, det luktar komplott), blickar jag framåt, mot en horisont som sträcker sig längre än Google Meets ändå ganska begränsade värld, där hemtentor är inlämnade, betygen påskrivna och sommarlovet öppnar sig som ett Narnia bortom garderobens malkulor. Men vad har jag egentligen att se fram emot?

Sommaren 2020 är inställda planer, resor som inte blir av, möten som skjuts på framtiden. Festivalernas bajamajor får stå ovälta och ingen behöver paxa solstolar i gryningen på det grekiska charterhotellet. På afterworken avhandlades semesterpotentialen hos – Jönköping.

Jag skulle resa runt Vänern, i värmlandsförfattarnas fotspår. Geijer, Lagerlöf, Fröding. Gå på Bokdagar i Dalsland, som just annonserats inställt. Sett Körkarlen i Sunne. Vad en litteraturnörd drömmer om. Med detta blev intet. Folkhögskolorna, med sina skrivarkurser och kulturtanter, ställer in. Ingen hugsvalelse där att vänta. 

Så vad blir det då? Bad i bruna sjöar med orm i? Nä, inte bara. Det finns ljuspunkter, även med ett sommarlov på två timmars bilradie från Borås:

Att få välja fritt i bokhyllan: Även om det definitivt är helt ok att analysera Cirkeln och Kejsarn av Portugallien i litteraturpedagogikkursen, så längtar jag efter att få välja ut en bok ur oläst-sektionen i bokhyllan. Ni vet, när det känns som om allt är möjligt. 

Stugvistelse: Kan man inte resa långt, så får man väl resa kort. Jag har hyrt en liten stuga vid en sjö på cykelavstånd från hemstaden, där jag tänker att jag ska bada, grilla, klia på myggbett, göra små utflykter, skriva och röka en cigarill under veckan. 

Skriva: Så klart att jag ska skriva. Mitt intervjuprojekt känns inte helt vettigt att genomföra nu, med tanke på smittorisker o.s.v., så kanske får jag plocka fram min gamla romanidé. Troligen får jag börja om, för kanske åttonde gången, men kanske kanske kan den här coronasommaren bli sommaren jag skriver åtminstone ett utkast av “Rekonstruktion”, som arbetsnamnet så passande lyder. Eller så börjar jag på något nytt. 

Hur blir din sommar?

Det här inlägget postades i Hanna Nordlander, Stillna. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Sommaren 2020 – plan B

  1. monasaw skriver:

    Mina sommarplaner har som de flestas blivit ändrade. Jag ska också hyra en stuga vid en sjö, istället för vid Österlens vidder och hav, jag får försöka skriva på egen hand, istället för med kamrater på Fridhems folkhögskola, vilket jag tycker är svårt. Men jag ser fram emot att vissa museer öppnar i Stockholm lagom till semestern!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s