Tre frågor – kanske tre svar

Minns ni mitt senaste inlägg här? Oroa er inte. Jag kom inte heller ihåg det. Åtminstone inte tillräckligt för att ta för givet att jag verkligen delgett er de där sex frågorna jag fick från en journalistkollega som bestämt sig för att det nu var dags att skriva bok. Jag gick tillbaka en vecka och konstaterade att jag verkligen skrivit ned frågorna, men eftersom jag själv inte mindes måste jag ju åter publicera frågorna. För i dag hade jag tänkt svara på en. Eller om det blir två.

  1. Hur gör jag?
  2. Var börjar jag?
  3. Hur sätter jag igång processen för att ta mig framåt?
  4. Hur finansierar jag projektet?
  5. Vad är det jag ska tänka på?
  6. Vilka misstag gjorde du till en början?

Okej, vi får kanske ta tre. De hakar i varandra så pass mycket. Innan jag gör mitt bästa vill jag åter påpeka att jag inte är någon auktoritet på området. Jag har skrivit en bok som ännu inte kommit ut, men fredagarna är mina i Debutantbloggen och mina att göra vad jag vill med. Dessutom har jag ändå hunnit skriva fyra manus vid det här laget, två refuserade, ett som ska bli roman och ett som håller på och redigeras. So here goes.

Det finns givetvis en mängd olika sätt att börja. Men skrivkurs till exempel. Jag har själv inte gått någon, men pratat med tillräckligt många som verkligen varit förtjusta och i grunden kan jag inte föreställa mig att utbildning skulle vara fel, men låt oss säga att du inte har tid, lust eller råd och så ska du ändå börja. Ja, då är det just det du måste göra. Börja.

Som jag nämnde senast tror jag inte att man kan gå och vänta på inspirationen. Då är risken att du aldrig börjar, eller åtminstone att du inte kommer vidare från nämnda inspiration.

Var börjar jag? Med slutet. Faktiskt. Se till att du har slutet klart för dig. Själv vet jag alltid hur jag ska sluta innan jag börjar, men samtidigt är det mycket möjligt att slutet blir ett annat när historien utvecklar sig. Är du en person som kräver massor av struktur är nog ett synopsis rätt väg att gå. Själv använder jag mig inte av det, men jag ser till att teckna mina karaktärer noggrant. Ålder, längd, vikt, hårfärg, ögonfärg eventuella ovanliga drag och så vidare. Annars glömmer jag bort hur tusan de ser ut ut.

När det gäller fråga tre skulle jag faktiskt vilja tipsa om att starta ett Instagramkonto och följa alla inspirerande människor som finns där ute. Du hittar etablerade författare, nyutgivna, nyrefuserade, de som precis börjat, de som hållit på i evigheter. Det är en ständig källa till den där inspirationen vi inte har råd att vänta på och det kommer att pusha dig. Det var det. Nu måste jag sova för klockan är efter midnatt och jag har en valp som det ska gås ut med tidigt. Mer om det en annan gång.

Om Daniel Sjöberg

Debuterar med romanen Nästan Friends 2020
Det här inlägget postades i #NästanFriends, Daniel Sjöberg, DanielSjöberg, Debut, debutantbloggen, Debutantbloggen 2020, Författarliv, Nästan Friends. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s