Bättre kan du!

zsfuzzg

Jag befinner mig för närvarande i en kritisk fas av skrivprocessen. Jag har fått respons från förläggaren. Massor av kommentarer, om allt från huvudkaraktärens personlighetsdrag och utveckling till bristande trovärdighet i enskilda, korta händelser. Nu är det alltså upp till mig att göra något av detta innan manuset ska vandra vidare till redaktören.

Jag vet inte hur ni reagerar på konstruktiv kritik, men jag är inte bättre än att jag ägnade den första halvtimmen åt att tycka synd om mig själv (och till viss del även om förläggaren, som skrivit avtal med mig utan att veta hur misslyckad jag tydligen är som författare). Ni vet, man har sytt ihop någonting, lagt ner timmar och tankar på det, och känt både glädje och stolthet när det gått iväg till mottagaren. Och så visar det sig att det finns en hel del kvar att göra.

Det borde förstås inte vara någon nyhet. Självklart finns det mycket kvar att göra efter att ett proffs har gått igenom det. Och faktiskt tog jag mig ganska snabbt upp ur offergropen jag till en början kröp ihop i, och fokuserar nu istället på det fantastiska i att få jobba ihop med en erfaren förläggare, som delar mitt mål: Inte att jag ska bli mallig och få känna mig som en komplett skribent, utan att boken ska bli så bra som möjligt innan den når läsarna i oktober. Det är stor skillnad på att mellan raderna på kommentarerna läsa ”vad dålig du är” och ”bättre kan du!”. Det senare får mig att kavla upp ärmarna.

Så, del ett avklarad – att släppa prestigen och acceptera det jobb som återstår, anta utmaningen. Del två blir att reda ut kommentarerna och sortera upp dem efter:

  • Större saker som påverkar väsentliga delar av manuset. Det här är sådant som rör karaktärernas bakgrund, egenskaper, mål osv. Här kan jag inte börja punkta upp en att göra-lista på stört, utan måste låta tankar och idéer ta form i lugn och ro. Typiskt sådant som ofta görs under promenader och joggingturer.
  • Mindre saker som handlar om trovärdighet, logiska luckor, otydlighet. Här handlar det mest om att justera, bara göra, det kräver inte direkt några långa promenaders tankearbete, och det bär inte heller emot att ändra eftersom det är för perifera saker för att vara darlings.
  • Vissa saker har kanske inte gått fram tillräckligt tydligt, och om det är sådant som jag vet hör till berättelsen, och som jag inte vill göra avkall på, då måste jag göra det på ett annat sätt så att jag faktiskt når fram till läsaren.

Det är en bitterljuv känsla – att inse att förläggaren har rätt och ana den bättre version av boken som finns bortom nästa redigeringsvända, men också vilket arbete som ligger framför. Men det är inte direkt läge att ge upp nu. Nej, nu är det full fart framåt. Rapport lär följa nästa vecka.

4 reaktioner på ”Bättre kan du!

  1. Ååhhhh! Vet känslan, men också: nu blir det SÅ mycket bättre!! Själv gjorde jag en intensiv omskrivning av min chicklit när jag insåg att det inte alls funkar, men nu är den hos testläsare och jag väntar på kommentarer. Ska bli så spännande att höra vad de tycker!

    • Ja, det är verkligen dubbelt! Så jobbigt, men också häftigt att se att det kommer att kunna bli betydligt bättre. Spännande med testläsning nu, hoppas att du får värdefulla kommentarer! Jag är väldigt nyfiken på din chicklit.

  2. Precis så känner jag med, att jag sitter med en oslipad diamant som mest liknar en gråsten men som kan bli riktigt fin och glittrande… är också nere i en djup dal just nu men får ta och rycka upp mig!

    • Ja, det är sannerligen en utmaning att komma på hur den där stenen ska bli en diamant – och sedan orka göra det. 🙂 Mycket känslor i det här också, man är ju ändå rätt sårbar, hur väl man än vet att det krävs en massa redigering och omskrivningar. Skönt ändå att vi sitter i samma båt/dal – då kan vi ha sällskap, och förhoppningsvis står vi uppe på berget om inte alltför länge!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s