Gästbloggare: Sara Engström

Idag gästar Sara Engström Debutantbloggen. Sara har precis debuterat med Falsksken på Undrentide Förlag, en mörk framtidsskildring rotad i folktro.

Grejen med testläsare

Du kan läsa i många artiklar om hur viktigt det är med testläsare. Att få nya ögon på din text och veta hur andra uppfattar den är guld värt när du slipar och polerar för att skicka in till förlag. Jag håller med om detta till fullo, men det finns också andra fördelar med testläsare som du kanske inte har tänkt på.

Först lite kort om mig – för vem är egentligen jag att uttala mig om testläsning? Jag är utbildad journalist och har jobbat som journalist och kommunikatör under många år. Att ge och få textkritik är en del av min vardag. Jag har också jobbat en hel del med testläsare till min debutroman Falsksken som släpptes för några dagar sedan.

Testläsning är ett utmärkt tillfälle att öva dig på att släppa iväg texten till någon annan och att ta emot respons. Varför ska du öva dig på att låta andra läsa texten? För att minska ångesten som du kanske känner inför att skicka iväg den till agenter, förlag och recensenter. Förutom att minskad ångest gör att du mår bättre (så klart), kan det också innebära att du blir lite modigare, skickar till fler personer och satsar högre än du annars skulle gjort. Det blir oftast mindre läskigt att lämna ifrån dig din text för varje gång du gör det.

Det brukar sägas att du inte ska ha dina närmaste som testläsare eftersom de inte kan vara objektiva. Det kanske är sant, men de kan vara en utmärkt första anhalt på väg till nya testläsare. Om det känns obehagligt att lämna ut din text rekommenderar jag att du börjar med någon du litar på, för att sedan successivt bredda läsarkretsen.

Och varför är det bra att få återkoppling på din text? Utöver att återkopplingen hjälper dig att trimma texten till sitt bästa jag är det en utmärkt övning för självförtroendet, även om det kanske inte känns så i början. Det kan vara brutalt att läsa testläsarnas respons, men bättre att öva på det under skrivprocessen än när boken är publicerad.

Det finns ingen bok som älskas av alla, alltså kommer även din bok att hitta sin väg till läsare som inte gillar den. Det kan smärta i magen att någon ratar ditt litterära barn, men mindre om du vant dig vid både positiv och negativ återkoppling. Dels vänjer du dig vid respons i allmänhet och dels får du en tydligare bild av vilka moment i boken som potentiellt kan stryka dina läsare mothårs. I mitt fall finns det till exempel en person i Falsksken som jag vet väcker starka känslor – positiva från vissa och negativa från andra. Jag valde att behålla honom sådan, men tack vare testläsarna är jag lite mer förberedd på att en del personer kommer att störa sig på honom. På samma sätt vet jag att det kommer finnas folk som älskar honom, just för att han är så dryg och nojig. 

Ett annat knep för att bli sams med att inget verk är älskat av alla är att läsa recensioner av andras böcker. Slå gärna upp en av dina favoriter på Goodreads eller liknande sajt och läs några positiva och negativa recensioner för samma bok. Även bästsäljarna har sin beskärda del av bottenrecensioner. Att någon ogillar en bok betyder inte att den är objektivt dålig.

Att öva på att låta andra läsa och återkoppla på dina texter gör dig alltså bättre rustad för att visa upp ditt verk och inte låta negativ kritik påverka dig för mycket. Vad mer? Du lär känna folk. Det låter kanske helt självklart, men det var verkligen inte det jag väntade mig när jag frågade om någon ville testläsa mitt manus. Jag har fått goda vänner genom testläsningen och dessutom ett kontaktnät av bokintresserade människor. Du ska nog inte ge dig in i testläsandet med avsikten att skaffa dig nya vänner (det blir nog lite forcerat) men det är ibland en positiv bieffekt av kontakt med andra människor. Galet, men sant.

Tips om hur du kan hitta testläsare:

  • Facebookgruppen Författare söker testläsare.
  • Gå skrivkurs. Ofta ingår det responsmoment och du kan fråga om klasskamraterna vill fortsätta byta respons efter kursen.
  • Efterlys testläsare i dina egna sociala medier, och på din hemsida om du har en sådan.
  • Skrivcirklar – är ibland svåra att hitta, men kolla med ditt lokala bibliotek, eller sök på nätet.
  • Fråga vänner och bekanta som läser eller skriver.

Du hittar Sara Engström på:

Facebook: www.facebook.com/engstrm.sara

Instagram: @engstrm_sara

Webbsida: saraengstrom.se

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s