Ett år går fort

Ibland sitter jag i min lilla bubbla och tiden försvinner. Jag skriver, skriver, skriver. Dagarna går, blir veckor, månader och helt plötsligt ett år. Från dag till dag händer det ganska sällan något revolutionerade men ackumulerat händer det minst sagt mycket.

För ett år sedan började jag redigera Klar himmel. Jag visste att jag hade ett jättejobb framför mig. Det löste sig, jag tog mig över den från början oöverstigliga uppgiften. I slutet av sommaren kom omslaget från formgivaren och sedan började det kännas som att det bara var upploppet kvar. Men korrekturläsningen tog tid och sättningen också, längre tid än jag hade trott. Till nästa bok har jag lovat mig själv att vara mer noggrann och leta efter mer fel i texten innan korrekturläsningen. Och förlaget lovade att se till att sättaren inte skulle ta semester mitt i arbetet med en bok…

Min bok har funnits i tryckt version och e-boksformat i ett halvår. Jag hann med att ha inte mindre än två releasefester på det gamla traditionella sättet och inte som digitala event, som det går till nu under rådande coronatid. I april gavs den ut som ljudbok också. Jag har medverkat i ett antal intervjuer i tidningar och på nätet, fått recensioner och det kommer till och med lite ”beundrarpost” på mailen. Jag blir så glad när någon tar sig tid att skriva och tala om vad de tyckte om boken och det går inte att komma ifrån att jag känner mig som en riktigt berömd författare när jag får dem.

Nu är det juni igen och jag håller på att redigera min andra bok. Den här gången ligger jag lite före tidsschemat förra året, jag ska snart lämna tillbaka manuset till redaktören för omgång två. Förlaget har så smått börjat fundera på när Klar himmel ska släppas som pocket i höst, och att omslaget till Nattens färger då måste vara klart eftersom det ska tryckas på insidan av baksidan som en ”teaser”. Det fick mig att inse att redigeringsbubblan faktiskt har ett slut!

Jag tillåter mig att tänka vilken enorm resa jag har gjort. Så fantastiskt underbart det har varit, trots att jag har svurit över karaktärerna ibland och inte orkat redigera ett enda ord till. Det har varit väldigt kul att få se vilka processer det finns i arbetet med att göra en bok och hur lång tid de olika delarna tar. Och jag är så tacksam över att jag har fått chansen att göra om den här resan igen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s