Rapport från redigeringsbubblan

zsfuzzg

The first draft of anything is shit, lär Ernest Hemingway ha sagt. Jag kan göra ett tillägg där, nämligen att även the second och third draft till stor del is shit. Men nu är ännu en ny version av manuset i vardande, och jag håller tummarna för att det tar sig.

Redigeringen är alltså i full gång. Det är mycket som ska göras, eftersom en hel del av feedbacken jag fått handlar om huvudpersonens framtoning. Hon framstår inte som särskilt trevlig, helt enkelt. Det behöver en karaktär i och för sig inte göra, men det här är ingen Ove-typ eller avdankad-kommissarie-typ, utan det beror på en miss i mitt sätt att porträttera henne. Jag måste få läsaren att förstå varför hon kanske är lite kantig ibland, och jag måste få in fler reflektioner som visar hur hon fungerar och förhåller sig till saker. I arbetet med det här har jag behövt gräva i hennes bakgrund och erfarenheter, så redigeringsjobbet har hittills mest bestått av tankearbete. Nu har bilden av huvudkaraktären klarnat, och jag har löst en del knutar. Jag tror verkligen att den nya versionen kommer att bli mycket bättre än den förra. Om jag lyckas ro det i land, vill säga, för det återstår att skriva ihop allt igen.

Rent praktiskt har jag börjat med att sätta ihop en ny kapitelöversikt, för att få överblick. Den är inte hundraprocentigt vattentät, allt finns inte med och en del saker som inte längre är aktuella står nog kvar. Men den är tillräckligt tydlig för ändamålet, det vill säga att ge mig något att hålla mig i under skrivandet, klippandet och klistrandet.

Jag har också gjort en planering för hur mycket jag behöver hinna med varje dag. Deadline är den 22 juni – då ska manuset till redaktör. Jag kommer att behöva jobba en hel del och utnyttja varje dag fram till dess, men jag hoppas att det ska gå. Fördelen med att intensivjobba på det här sättet är att startsträckan ofta blir kortare – när jag sätter mig ner vid manuset har jag redan allt färskt i minnet, jag befinner mig redan i den världen. På kvällarna är det manuset jag tänker på innan jag somnar, och när jag grejar med disken så… ja, ni fattar. Kanske inte helt hälsosamt på lång sikt, men faktiskt ganska kul under begränsade perioder.

Efter deadline blir det kanske lite längre blogginlägg igen… hoppas att ni alla får en bra dag!

 

2 reaktioner på ”Rapport från redigeringsbubblan

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s