Livsviktig representation

Det här ämnet skulle jag kunna skriva hela uppsatser om, eller ännu bättre hänvisa till de med mer kunskap och erfarenhet. Trots det vill jag ändå skriva något kort för att uppmärksamma det livsviktiga i representation.

Ingen kan ha undgått demonstrationerna och protesterna mot polisvåld och rasism de senaste dagarna. Jag tänker inte gå djupare in på det eftersom det här är en blogg som fokuserar på skrivande och litteratur … Så varför nämner jag det ens då?

Jo, för det finns fler sätt att skapa förändring på, fler sätt att hjälpa till, förändra och utmana både den individuella och strukturella rasismen. Utmana samhällets synsätt och förtryck. Även om det sker en person i taget.

Ett av dessa sätt är att skriva, att vara inkluderande och representera andra grupper än samhällets vita norm. Även om man vill skriva utifrån egna erfarenheter, särskilt som debutant, så blir litteraturen bättre om man förstår sin roll i samhället. Sitt privilegium.

Ett annat sätt är att läsa; läsa andra perspektiv, ta in och lyssna till de som har tolkningsföreträde och dessutom stötta författare som inte tillhör normen. Det här är viktigt. Om vi enbart läser böcker skrivna av vita personer, vita västerlänningar, där karaktärerna också är vita västerlänningar, kommer vi ha en smal uppfattning av litteraturen och i förlängningen omvärlden. Resultatet blir inte bara tråkigt utan också farligt.

För det är farligt att enbart fokusera på en grupp människor, när den gruppen sitter på makten och är normen i samhället. Då försvinner alla andras perspektiv, andras liv och erfarenheter från vårt synfält. Litteraturen existerar inte i ett vakuum från omvärlden och att enbart fortsätta på samma spår kommer inte ge förändring.

Därför vill jag slå ett slag för att utvidga våra läsvanor och se till att inte enbart stötta vita författare/konstnärer. Hur många icke-vita författare läser du böcker av? Hur många icke-europeiska författare?

I samband med uppmärksammandet av den strukturella rasismen länkas även listor på litteratur att läsa för att få en bättre kunskap och förståelse, både fakta och fiktion. Det kan vara en startpunkt.

Jag avslutar med ett eget författartips: Maryse Condé.

Det här inlägget postades i Malin Edholm. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Livsviktig representation

  1. Antioxidanten skriver:

    Känns principiellt fel att sovra i bokhyllan baserat på författares hudfärg. Vad är det som säger att ett sådant urval nödvändigtvis leder till ”rätt” perspektiv? Jag tycker faktiskt man borde tänka precis tvärtom, alltså fokusera på böckerna och inte upphovspersonerna.

    • Malin Edholm skriver:

      I en värld utan strukturell rasism skulle det du beskriver fungera men problemet uppstår när vi genom att blunda för författares hudfärg och perspektiv står med en bokhylla full av enbart vita författare och därför enbart den erfarenheten. Det handlar inte om ”rätt” perspektiv, utan om att inte enbart se ett perspektiv utan fler.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s