Ingen sommarläsning i deckarskuggan

Vad ska man göra för att komma igång när skrivkrampen slår till? Det finns en mängd trick, men för mig är det absolut bästa sättet att börja läsa. När jag gör det kommer längtan, inspirationen och behovet att skriva själv tillbaka. Lägg på en löprunda eller en timme på crosstrainern och jag är där jag måste vara. Det blev extremt tydligt förra sommaren. Jag hade länge gått och burit på idén till en deckare, men eftersom det var över ett år kvar till dess att min debutroman skulle släppas hade jag inte känt den där piskan mot nacken. Jag hade svårt att komma igång trots att jag redan ”skrivit” hela berättelsen i mitt huvud.

Så började jag läsa Sanna Mac Donalds Om allt vore annorlunda på stranden i Danmark (den rekommenderas härmed) och (ja, boken alltså, inte stranden) plötsligt (alltså, stranden var fin och så, men det var en strand bland alla andra, boken var bättre) kom längtan tillbaka. Till slut gick det inte längre. Jag kunde inte koncentrera mig på Sannas ord för mina egna sprang framför ögonen gång på gång. Till slut gick det inte längre. Jag fick pausa min läsning och påbörja mitt skrivande.

På några veckor blev jag ”klar” med mitt manus. Med ”klar” menar jag att det började, det slutade och det hade en mitt. Sedan dess har jag kört en första redigeringsrunda och dessutom låtit det gå ut till testläsare (som jag hittade via Instagram) med mycket positiva reaktioner. Därefter har det fått vila när jag jobbat på debutromanen, men nu i sommar ska jag göra om det där och se till att deckaren går från ”klar” till klar.

Vi får väl se vilken bok som kommer att tvinga fram inspirationen. Vilken bok jag måste lägga ifrån mig för att återvända till någon gång i höst. Det var vad som hände med Om allt vore annorlunda och det lär hända i år igen med någon ny. Någon gång i framtiden kanske, kanske jag kan inspirera någon till att få fart på hjärna, fingrar och fantasi igen. För ett bättre skäl att se ens bok hamna på hyllan halvt genomläst kan jag inte föreställa mig.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s