Lördagsenkät: Nämn en karaktär som du …

Den här veckan är frågan ställd i tre delar och handlar om karaktärer som vi hatar/ogillar, har eller har varit kära i och skulle vilja ha som vänner.

Kristin Fägerskjöld

Hatar/ogillar: En karaktär som jag finner fullständigt motbjudande plockar jag från senast lästa boken Herravälde av Elin Olofsson: Gustaf ”Gussa” Bådeskär.  

Är/har varit kär i: Måste säga att jag fick gå tillbaka ganska långt för att hitta någon karaktär jag blivit förälskad i, men jag vet att jag var åtminstone lite småkär i William i K M Peytons Flambards-böcker som utspelar sig kring tiden under första världskriget. Nu har jag inte läst dem på över 30 år (ja, så gammal är jag) så med största sannolikhet lär jag inte tycka likadant idag… Kommer förresten på en till. Lasse i Bullerbyn. 

Vill vara vän med: Det finns däremot väldigt många bokkaraktärer jag skulle vilja vara vän med. Pippi Långstrump och Kitty Drew är självskrivna men för att ta någon modernare också säger jag Rachel Fielding i Lucy Dillons värld. Hon har både hundar, bor på landet och är gift med en veterinär och inte så noga med hur hon klär sig. Typ som jag med undantaget att min man inte är veterinär. Känner på mig att vi skulle hitta varandra lätt över en kopp kaffe.

Sara Molin

Hatar/ogillar: Jag har väldigt svårt för Madame Bovary. Hon väcker inga sympatier hos mig alls – men det är väl kanske inte heller meningen… 

Är/har varit kär i: Här finns det många… *harkel*. Paul i Merri Viks Lotta-böcker har jag varit kär i sedan jag var väldigt ung. Men ett exempel från senare år är Gustaf från vår egen Kristin Fägerskjölds Klar Himmel. Honom blev jag väldigt förtjust i!

Vill vara vän med: De flesta av huvudkaraktärerna i Sophie Kinsellas böcker, till exempel (Shopaholic-serien undantagen). Att läsa de böckerna ÄR som att umgås med en vän, tycker jag, det är det som är så härligt med dem.

Malin Edholm

Hatar/ogillar: Jag har lätt att hata karaktärer, de karaktärer som sitter på mycket makt och använder den för att trycka ner andra. Särskilt de som är rasistiska, sexistiska, homofoba och så vidare. De första jag tänker på är Dolores Umbridge från Harry Potter, Aunt Lydia från Handmaid’s tale och även Joffrey Baratheon från Sagan om is och eld (Game of thrones).

Är/har varit kär i: I denna kategori borde jag kunna rada upp karaktär efter karaktär men kommer knappt på någon i nuläget … Jag var en av alla de som var väldigt förtjust i Edward från Twilight när jag var yngre men det är en otroligt problematisk karaktär. Minns även att jag tyckte Mr Darcy var drömmig trots stoltheten och fördomsfullheten. Två något senare ”förälskelser” är Jamie från Outlander-serien och Kitty Butler från Kyssa Sammet.

Vill vara vän med: Nu kommer jag nämna två karaktärer från Harry Potter här men jag ville alltid vara vän med Hermione, det är nog till stor del även för att jag så gärna ville vara häxa och gå på Hogwarts. Jag skulle även vilja vara vän med Zélie från Blood and Bone.

Daniel Sjöberg

Hatar/ogillar: Assef i Flyga Drake. Det är den där typen av bok jag bär med mig fortsatt och det som gör det så mycket värre är det faktum att det finns gott om Assefs. Att det finns gott om Sohrabs och att tanken på det får mitt hjärta att brista gång på gång. Jag har sällan varit så nöjd med en läsupplevelse som när Assef fick den där danken i ögat. 

Är/har varit kär i: Ursäkta, men det går ju inte att komma förbi Tracy. Jag tänker förlåta mig själv eftersom jag var ung när jag läste Sidney Sheldons roman. När jag sedan såg tv-serien minskade inte direkt mina känslor för kvinnan som tar sin rättmätiga hämnd. I dag har jag sedan länge kommit över min ungdomscrusch, men att hon var den första som dök upp för mitt inre när jag såg frågan säger ändå en del om vad jag kände där och då. 

Vill vara vän med: Morrie Schwartz. Han tycks ha varit en underbar människa. Tänk bara hur fantastiskt det är att någon som bara pratar om relativt vardagliga saker kan få en att känna så mycket. Har nog aldrig gråtit så oerhört mycket som när jag läste den boken. Sedan skulle jag ha velat känna den namnlöse mördaren i Schakalen också. Mest bara för att få klart för mig vem han egentligen var och hur det kom sig att han valde det där livet. 

Hanna Nordlander

Hatar/ogillar: Det är svårt att hata romangestalter, kanske för att just romanen ger inblick i andras liv och tankar. Men Kurtz i Mörkrets hjärta är onekligen ganska osympatisk.

Är/har varit kär i: Kalle Blomkvist. Idag hade jag antagligen tyckt att han var en dryg, mansplainande snubbe, men å vad jag ville vara med i Vita Rosen och hänga med Kalle och co.

Vill vara vän med: Jana Kippo i Karin Smirnoffs romaner skulle verkligen behöva en vettig vän. Och hon verkar ha precis min humor. Vilken tur att jag har en kompisdejt inbokad med Jana och Sen for jag hem i sommar!

Det här inlägget postades i lördagsenkät. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s