Gästbloggare: Åke och Lovisa Qvarfort Wistrand

Fotograf: Angelica Klang

Att vara två som skriver erotik

”Hur gör ni? Hur skriver man tillsammans?”

Vi heter Åke och Lovisa Qvarfort Wistrand, är gifta och skriver erotik under pseudonymen Vanessa Salt, samt två andra, än så länge hemliga, alter egon. Vi har inte alltid skrivit erotik och vi har inte alltid skrivit tillsammans, men det är extremt roligt. Så hur gör vi? Hur får man en text att bli bådas?

Först brukar vi diskutera vad novellen ska handla om. Det är inte alltid så detaljerat i det skedet, men vi kommer gärna överens om en ungefärlig handling. Det viktigaste är ändå själva idén: ”Tänk om …” Sedan börjar en av oss skriva. Ibland blir det tre sidor, ibland fem, ibland halva novellen. Det beror på när man tröttnar och vill ta en paus. Då tar den andra över och skriver, som en avbytare i fotboll. Ibland blir det alltså ett byte per novell, medan det andra gånger kan bli byten varannan sida eller till och med oftare än så.

Under arbetets gång redigerar vi också det som den andra personen har skrivit, lägger till stycken, stryker meningar och byter ordval. I slutändan blir det en dynamisk text som båda har pillat i. Det är bra, för det innebär att novellerna får ett extra par ögon på sig. Dessutom är det skönt att bli avbytt ibland när skrivandet går trögt och man tänker: ”Åh, kan inte någon bara ta över det här sega partiet? Jag orkar inte skriva miljö just nu.” När man skriver tillsammans kan någon faktiskt göra det. 😉

En annan sak vi har haft tur med är att vi skriver ganska lika. Redan i början hade vi ett liknande skrivsätt, och nu efter att ha skrivit tillsammans så ofta har vi börjat skriva mer lika än någonsin. Många har vittnat om att det inte märks att novellerna är skrivna av två personer. De menar att det är samma författarröst texterna igenom, vilket känns fantastiskt! Vi hoppas att det stämmer, för det är kul och inte minst dynamiskt att skriva tillsammans. Ofta blir man chockad över de vändningar som novellen tar och det är spännande att se hur den andra har valt att fortsätta berättelsen.

Och varför inte nämna elefanten i rummet? Kan man bara skriva om sex som man själv gillar, eller praktiserar? Det är faktiskt många som undrar, och ännu en del som säger att de inte vill skriva erotik på grund av just den anledningen. ”Vad ska andra tro?”

Vi tycker att svaret är nej på den frågan. Nej, vi skriver inte om våra sexuella preferenser eller om saker vi absolut vill prova. Inte alltid i alla fall. Det är det som är så fint med fantasin; den är fri och som en skrivkurslärare sa till en av oss: ”Sexualiteten är en stor del av den mänskliga naturen och att skriva erotiskt är att utforska olika sorters karaktärer, vad som är viktigt för dem och vilka sidor som kommer fram i den erotiska situationen, reaktioner och motreaktioner – ja, allt spelar in. Om ni kan skriva bra erotik kan ni ta med er det i vilket skrivande som helst.”

Så alla ni som läser det här och kanske tvekat, men ändå känt att det skulle vara intressant att prova på: Sätt igång! Det är utvecklande, och som sagt extra stimulerande om du hittar en själsfrände att skriva tillsammans med.

P.S. Även detta blogginlägg är skrivet enligt metoden ovan. Kan ni gissa vem som skrivit vad?

En reaktion på ”Gästbloggare: Åke och Lovisa Qvarfort Wistrand

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s