Dialog!

Dialog är ett effektivt berättarverktyg med många användningsområden; den driver handlingen framåt och förmedlar information som berättat på annat sätt kan kännas framtvingat. Dialogen ger på ett enkelt sätt läsaren en djupare inblick. Dialog utvecklar även relationer, mellan två eller fler av karaktärerna. Bra dialog gör texten mer levande, får oss att känna mer. Den kan också tillsätta en humor som är svårare att uppnå enbart i tankar.

Dialog kan vara otroligt bra, men också väldigt dålig. När dialogen faller så faller trovärdigheten för karaktärerna. Om dialogen låter tillgjord, platt eller ensidig så tappar läsaren tilliten till författaren. Två viktiga saker att tänka på vid dialog är att tempot är rätt, varken för snabbt eller för långsamt. Det är också viktigt att tonen förmedlar sinnesstämning och personlighet hos karaktärerna, och att dessa skiljer sig mellan dem så att inte författarens egen stämning och personlighet lyser igenom.

Dialog är, enligt min erfarenhet, något som författare antingen älskar eller hatar att skriva. Vissa författare har en fallenhet för dialog och det verkar åtminstone som om det kommer lätt för dem. Jag är en författare som kan skriva en hel novell utan dialog. Jag förlorar mig i karaktärens eller karaktärernas tankar, gestaltningen och miljön tills jag glömmer att de kanske borde prata med varandra också. Jag går ofta tillbaka i efterhand och lägger till repliker. Att skriva dialog är något jag tränar mycket på och jag tror jag har mer och mer dialog i mina noveller.

Det här inlägget postades i dialog, Malin Edholm. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s