Gästbloggare: Sanna Mac Donald

Är det nu jag ska bevisa att jag är en ”riktig” författare?

Jag slogs precis av en grej: Det är prick tre år sedan som jag insåg att den där berättelsen som jag hade börjat skriva under våren, faktiskt skulle bli en roman. De enstaka scenerna om Rune och Evert, om Anna och Tove var inte lösryckt obetydliga, de var pusselbitar till något stort och sammanhängande.

Inte fasiken anade jag då, att jag tre år senare skulle ha fullt upp med att redigera roman två och tre – samtidigt. Nej, jag anade inte ens att den första romanen skulle bli en riktig bok.  

Vid årsskiftet 2018/2019 debuterade jag som författare. Författardebutant. Det var svindlande, och är fortfarande ganska surrealistiskt, att barndomsdrömmen gick i uppfyllelse. Och efter det växte drömmen om att få fortsätta på det där spåret. Såklart! Dels bara grejen att få skriva. Dels att få uppleva ännu ett boksläpp – få hålla i ännu en bok med mitt namn på. Men också, tror jag, bevisa att jag minsann kan göra om det. ”Om allt vore annorlunda” var ingen engångsgrej. 

Att debutera var uteslutande underbart. Jag var stolt över att ha lyckats få ihop en historia, att ett förlag nappade och att få hålla i underverket. Än stoltare när läsare började höra av sig och recensioner poppade upp i olika flöden. Självkritiken höll sig mestadels borta. Okej, ibland kom det över mig att just det, jag är ju ”bara” en debutant, ingen ”riktig” författare än. Men andra gånger tänkte jag tvärtom: Jag har skrivit en riktigt bra bok som folk verkar gilla – som debutant! Shit så grymt!

Och nu då? När jag sitter här med datorn i knät, har skickat in den slutredigerade versionen av min ena roman, för att raskt skifta fokus till den andra… Hur badass känner jag mig nu? Tyvärr måste jag säga att självkritiken och självtvivlet är betydligt mer närvarande. Gång på gång ifrågasätter jag om jag verkligen kan det här med att skriva, om min berättelse är intressant nog, om läsarna kommer avskräckas av att ca alla mina karaktärer bryter mot heteronormen, om jag upprepar mig för mycket, om… Det där som i första vändan enbart var lustfyllt och härligt, har nu en pressande tyngd över sig. Inte hela tiden, men med jämna mellanrum. 

Jag försöker tänka att det är naturligt och rentav sunt. För att bli bättre måste man nog tvivla lite. Och aktivt se över vad man kan förbättra. Jag inser att jag har lärt mig massor det senaste dryga året, och fortfarande lär mig. Att lyssna på ljudboksversionen av min debutroman var extremt lärorikt (läs: skräckblandad förtjusning) och jag läser igenom mina nuvarande manus med ett än mer kritiskt öga (och då är jag extremt kritisk i grunden, ska väl sägas). 

Kommande boksläpp känns läskigare än det första. Definitivt. Lite som att det är nu det verkligen gäller. Men några grejer är bra att tänka på, har jag märkt: 
För det första: Vissa kommer inte tycka om mina kommande böcker – och det är helt okej, för det betyder att det finns andra som gillar dem. Folk gillar ju som bekant olika. 
För det andra: Jag skriver de berättelser som jag vill, kan och måste skriva, och jag är faktiskt övertygad om att de behövs. Inte för alla, men för många. Och, när jag får för mig att mina böcker är för normbrytande – då är det väl jag själv som har fördomar, va?
För det tredje: Ingen bok är 100% perfekt, om man synar den i sömmarna. Det är en tröstande tanke. 

Sanna Mac Donalds debutroman ”Om allt vore annorlunda” (mima förlag) släpptes 2019. I september kommer uppföljaren ”Allt som en gång var” (LB förlag) och den fristående romanen ”Ospårat” (Tallbergs förlag). Den senare riktar sig mot läsare från 15 år och uppåt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s