Boksnobberi

Jag har en tanke om att det är extra lätt att börja prata med och snabbt bli vän med andra bokälskare. För att det finns så mycket att prata om när man delar ett stort bokintresse och man direkt kan dyka in i djupa diskussioner. Det är ett superbra sätt att klicka med främlingar på fester eller vid andra tillfällen!

Förutom när man möter boksnobbarna …

När jag var 19 år flyttade jag till Oxford för att studera engelska. I en av kurserna ingick praktik och jag var så lycklig när jag fick lov att under två veckor jobba i Blackwell’s Bookshop.

Lite information om just denna historiska boklåda: Blackwell’s bookshop är nu en av Storbritanniens största bokhandelskedjor men butiken i Oxford var den första som öppnades av familjen Blackwell. Butiken har funnits sedan år 1879 och har nu fyra våningar. Dess ”källare” höll länge rekord för största rummet för boksäljning i världen enligt Guiness.

Till saken hör den att jag trots det magiska i att få jobba i denna historiska och gigantiska boklåda vantrivdes. För ingen pratade med mig över huvud taget.

Kvinnan som var min mentor förklarade för mig att de flesta som jobbade där samtidigt doktorerade i filosofi eller liknande och därför kunde verka lite disträ och inte bry sig om eller ens lägga märke till praktikanter. Inte för att de studerade just filosofi utan för att de flesta som jobbade där inte bara hade en kandidat- eller masterexamen utan var doktorander eller hade flera doktorsexamen. På Oxford University. Hon sa att även om jag haft en doktorsexamen från ett annat universitet hade de förmodligen inte varit intresserade av mig. När hon berättade det sa hon det som ett faktum att de var ”bättre människor” och inte för att beskriva hur konstigt det var.

Jag som var 19 år, praktikant och svensk var därför inte intressant att prata med och att jag älskade böcker spelade ingen roll. Vilket jag idag kan förstå, jag skulle trots allt bara vara där i två veckor. Men jag tycker att ett liknande boksnobberi kan finnas lite överallt bland läsande människor eller människor som jobbar med böcker. Där läsning och smak värderas som antingen rätt eller fel, bra eller dåligt. Vilket alltid är en lika stor besvikelse.

När jag möter på dessa människor nu för tiden tycker jag det kan vara roligt att berätta att jag skriver erotik. Särskilt om de redan hunnit förklara för mig vilken värdelös genre det är, vilket de vet trots att de inte läst erotik.

Hur som helst, om ni besöker Oxford, som är en fantastiskt fin stad, så måste ni besöka Blackwells på Broad Street, det är ett paradis om man inte jobbar där … 

Det här inlägget postades i Debut. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s