Om du fick skriva om slutet på en bok …

… skulle du ändra något då? Kanske önskar du ett lyckligare slut för huvudpersonen? Kanske vill du utkräva hämnd? Eller är sluten precis så sorgliga, så orättvisa, så lyckliga, som de behöver vara?

Kristin Fägerskjöld

På rak arm kan jag faktiskt inte komma på någon bok som jag skulle vilja ändra slutet på. Med tanke på att en del som har läst Klar himmel undrar om jag skriver en fortsättning på den, borde jag kanske ha avslutat den på ett annorlunda sätt, men gjort är gjort och den tvåa som redigeras nu är alltså helt fristående.

Sara Molin

Den bok jag direkt kom att tänka på, är Livet efter dig av Jojo Moyes. Vill inte gå närmare in på vad jag skulle ändra och hur, eftersom det skulle spoila för mycket. När jag var yngre hände det oftare att jag avslutade en bok med en stark känsla av att vilja skriva om slutet (vilket jag också gjorde, i min fantasi), men just nu kommer jag inte på något sådant exempel. För tillfället läser jag Stoner av John Williams, och i den finns det mycket mer än slutet jag skulle vilja skriva om för att ge huvudpersonen ett lyckligare liv. Samtidigt skulle det ju inte bli en lika drabbande och bra bok då. 

Malin Edholm

Slutet på Dostojevskijs Brott och Straff, den sista biten skulle kunna strykas helt.

Hanna Nordlander

Jag skulle vilja ge tjejerna från antiken något slags upprättelse och väljer att ge ett alternativt slut åt metamorfosen om Apollon och Daphne. När hon jagas av Apollon, upptänd som han är, ber hon, för att komma undan, sin pappa flodguden att förvandla henne till ett träd. Apollon dyrkar istället trädet – ett lagerträd – och därefter blir lagern en symbol för Apollon och de konster han förknippas med. Men hur skulle det vara om Daphne istället för att låta sig förvandlas till träd, vänder sig om och kickar Apollon på ballarna. Sen kan han vara sitt eget träd – det ska ju ändå vara någon form av metamorfos. 

Daniel Sjöberg

Oj, vilken svår fråga. Jag kan nog tänka mig att jag genom åren varit missnöjd med slutet i ett flertal böcker, men inte på grund av att de varit dåliga utan snarare för att de inte varit tillräckligt tillfredsställande. Jag är inte mycket för att skriva lyckliga slut, men jag älskar att läsa lyckliga slut. Samtidigt vet jag inte om jag har självförtroende nog att ta över den sortens ansvar. Jag har ofta funderat på vad som måste krävas för att gå in som en David Lagercrantz och försöka föra Stieg Larssons berättelser vidare. Nu står jag dock inför den här frågan och då kanske jag ska använda den till att försöka ta lite samhällsansvar.

Så vad sägs om att skriva om slutet på Dead ever after. Inte för att jag läst den, jag är inte mycket för vampyrromantik även om jag läste En vampyrs bekännelse med oerhörd lust, men jag tänker att det skulle kunna vara till glädje för läsarna som var så missnöjda att de rent utav mordhotade den stackars Charlaine Harris för hennes sätt att avsluta serien på.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s