Hur debuterar man under coronatider?

Susanne Burelo debuterade i maj, mitt under corona-krisen, med boken Det mest naturliga: Om längtan efter barn – och om att välja bort. Här delar hon med sig av sina tankar och tips.

Du har just fått din första bok publicerad. Den har legat klar sedan januari och du har valt releasedatum framåt vårkanten då du äntligen ska fira att du blivit utgiven, påbörjat din livs dröm om ett författarliv, börjat fantisera om hur boken ska nå ut till sina läsare, hur du ska delta på bokmässan i Göteborg till hösten och riktigt ge dig hän i alla nya situationer och möjligheter som nu öppnas upp. Ja, som sagt, du har börjat fantisera rätt friskt när plötsligt någonting så osannolikt som ett litet virus, från andra sidan jordklotet, slår hela världen i spillror. Och då menar jag inte bara din lilla författardrömvärld, utan hela, den riktiga världen. Vad är oddsen för det?

Man kan ju inte vara så självisk att man jämför det globala lidandet som drar fram över först Asien, sedan Europa och resten av världen, med sin lilla bokdebuts lidande, men visst känns det orättvist, att det händer just nu. Så vad gör man? Jo, man inser snabbt att det är lika för alla. För dem som är vana vid sociala medier är det business as usual förutom att nu är alla där. Från etablerade storförlag till hybridförlag, egentutgivare och print-on-demandare. Fördelen är snarare till de senare som redan är vana vid dessa alternativa kanaler, storförlagen hänger på. Ibland visar de sina muskler så att folket slår bakut när de köper upp annonsplattformar som dränker alla oss andra, det gillas inte. Vi små och okända kämpar på, kanske är det inte så stor skillnad på en påkostad kampanj som en egenproducerad video? Jag testar. Spelar in en trailer för boken. Passar på att läsa in den som ljudbok. Folk har ju mer tid nu, till sociala medier och till läsande, lyssnande och poddar.

Man nätverkar på sociala medier. Ser hur andra gjort. Lär av andra. Digitala releaser.
Tävlingar, utlottningar och så glädjen när en någon recenserar och ger boken kärlek. När jag ställt in min release både en och två gånger lättar plötsligt restriktionerna. Vi får börja resa igen. Solen har letat sig fram på allvar och nu börjar jag få påtryckningar, ska vi inte ses snart, hur blir det med boken? Efter noga övervägande och en tillräckligt stor lokal kör vi. De som är friska är välkomna, vi sprider ut oss. Några lämnar återbud, känner sig krassliga, det är bra, vi tar ansvar och är alla svältfödda på det normala. Det blir lyckat. Jag serverar vin och portionsförpackat snacks, dumt att gräva i en gemensam chipsskål. Jag lägger ut evenemanget digitalt. Filmat med en mobilkamera, men det gör det bara mer personligt.

Bollen måste hållas rullande. Böcker släpps så gott som dagligen, min färska bok har redan ett par veckor på nacken. Jag söker upp tidningar, får skriva artiklar, medverkar i en podd, interagerar i sociala medier. Söker intressegrupper, bokrecensenter och läsare. Jag vill ju att alla ska läsa min bok. Den känns viktig. Men det vill ju alla som skrivit en bok. Kanske är det inte så annorlunda ändå. Kanske är det till och med lite mer rättvist nu när de stora måste kämpa precis som vi små. Även de stora drunknar i jakten på läsare och följare som kan ge ringar på vattnet. Sedan får jag höra en bra nyhet. På nästa års bokmässa räknas jag fortfarande som debutant. Det blir inte som man tänkt sig, men att debutera två år i rad är ändå ganska bra.

I mitten på juni går jag på studentfest, även de debutanter, i startgropen till någonting nytt. Vi lyckas inte hålla distansen. Hostar, känner mig febrig, tar ett test, det är coronan som slagit till i alla fall. Tänker att jag i alla fall lämnar efter mig en bok. Kanske slår jag igenom efter min död. Sedan blir jag frisk.

Susannes bästa debutanttips i coronatid:
 Utnyttja tillfället att alla är digitala
 Gå med i grupper på nätet som kan tänkas vara intresserade av din bok
 Tänk igenom dina inlägg, gör dem spännande och intressanta
 Ta fina bilder som väcker nyfikenhet
 Filma och gör digitala releaser – det är kul att höra dig prata om boken
 Bättre personligt än proffsigt

Här kan du läsa mer om Susanne och följa henne i sociala medier:

www.susanneburelo.se
https://www.instagram.com/susannebureloforfattare/
https://www.facebook.com/susannebureloauthor/

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s