Skapa karaktärer

Att hitta på en ny karaktär är som att få en ny vän. I början av en bektanskap får du veta sådant som inte är så kontroversiellt: namn, ålder eller åtminstone åldersgrupp, kanske varifrån personen kommer och vad hen jobbar med. Sedan kanske intressen och vad hen ska göra i framtiden. Inte förrän du känner någon väl får du veta sådant som barndomsupplevelser, innersta tankar, tvivel eller annat som personen är noga med att hålla inom sig.

Mina skrividéer börjar ofta med att jag ”ser” en scen framför mig, men jag har oftast inte klart för mig tid, rum, vem personen är, hur hen har hamnat där eller vad som händer före och efter det specifika ögonblicket. Då gäller det att bygga på scenen och känna efter om det går att utveckla den till en längre sekvens, i mitt fall en hel bok, eftersom jag är sämre på att skriva noveller.

Sakta men säkert bygger jag på lager för lager på berättelsen. Försöker göra ett synopsis, även om jag inte brukar få till det så vansinnigt detaljerat och jag många gånger frångår det. Även karaktärerna växer med nya lager i takt med att jag lär känna dem, precis som det hade varit om jag hade träffat en ny person och blivit vän med hen i verkligheten. Deras agerande framåt i berättelsen, det de varit med om tidigare. Allt måste passa ihop för att ge dem trovärdighet och för att man som läsare ska fastna för dem. Det gäller att hitta deras egen röst för att särskilja dem från andra karaktärer.

Det här är ingenting som löser sig på en eftermiddag. Eller åtminstone inte för min del. För mig börjar det som sagt som ett frö som jag måste ha lång tid på mig för att kunna utveckla. Ofta kan jag ha skrivit så mycket som 20 000 ord innan jag kommer på väsentliga detaljer kring personen. Då gäller det att gå tillbaka i det som redan är skrivet och ändra så att det ”stämmer” med vad jag nyss har upptäckt kring karaktären. Jag tycker om att plantera saker tidigt i ett manus för att följa upp det senare och just sådana inslag skriver jag ofta till i efterhand, när jag kommit en bra bit på manuset redan.

I min iver att försöka delge läsaren samma känsla jag har, blir en karaktär ibland ”för mycket”. För tråkig, för negativ osv. Jag har svårt att se det själv, men då är det tur att det finns testläsare och redaktörer så att jag kan ta ner karaktärerna på jorden igen och göra dem lite mer normala.

Just nu skriver jag på ett manus där huvudkaraktären inte är rakt igenom ”god”. Det är nytt för mig. Innan har mina hjältinnor kämpat för det som är rätt, det har läsaren inte behövt tvivla på. Nu har jag en karaktär som är både ”god” och ”ond”. Är det bra? Jag har tänkt ganska mycket på det. Jag tror egentligen att jag själv gillar sådana böcker där jag kan identifiera det goda och det onda ganska tidigt i berättelsen. Här kommer alltså en och samma person vandra över gränsen flera gånger och min tanke är att man som läsare inte ska veta vad hen i slutänden är. En bedragare eller någon som bara haft otur? Om jag lyckas med texten hoppas jag att läsaren ändå kommer sympatisera med min huvudperson, oavsett ”outcome”, så att säga.

Ingen har provläst det här manuset än – det är inte färdigt för det – så jag har ingen aning om om min idé är helt galen eller om den skulle kunna funka. När jag tror det förstnämnda ser jag redaktörens markeringar i texten framför mig i stil med detta: ”Måste X vara så sur hela tiden? Kan hen inte vara glad någon gång?” (autentiskt exempel hämtat från senaste redaktörsutlåtandet av Nattens färger, det finns många fler…).

Vi får se vad det blir i slutändan. Om jag hinner och vågar ska lämna ifrån mig texten lite senare i sommar och låta en av mina skrivvänner läsa den.

Vad tycker ni – måste man gilla en huvudperson i en bok till 100% för att orka läsa boken och/eller tycka om den?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s