Till dig som vill debutera

zsfuzzg

Det går ofta snabbt att vänja sig vid en ny tillvaro, nya villkor, förändrade mål och förväntningar. Jag sitter här med en bok utgiven på Sveriges äldsta förlag, nästa bok är hos redaktör och kommer ut på samma förlag om tre månader och jag har en agent som företräder mig utomlands. Men det är inte längesedan jag stod på andra sidan nålsögat, det där som i själva verket känns som en tjock, ogenomtränglig vägg, och undrade hur jag någonsin skulle kunna göra mig hörd genom den. Obs, ovanstående rader är inte avsedda som skryt. Jag fattar att de kan framstå som det, men jag menar verkligen bara att visa på kontrasten, som för mig blir väldigt tydlig när jag ser tillbaka på de senaste åren.

Det finns så många skrivande människor, som får ur sig de mest fantastiska alster, men som ännu inte har hittat en väg genom den där tjocka väggen. Ibland tänker jag att någon annan, mer begåvad, borde ha fått ”min plats”. Eller någon som har väntat längre. Men det funkar ju inte så. Det visade sig att det fanns en plats för just mitt manus på just det förlaget, och jag kan inte reagera med att få dåligt samvete. Däremot försöker jag komma ihåg att alltid vara tacksam.

Har jag några tips då? Vad hade jag själv behövt höra när jag stod och väntade på att det skulle bli min tur? Här är några saker:

  • En refusering betyder inte per automatik att ditt manus är dåligt. De flesta manus refuseras med en standardformulering. Jag vet hur illa det kan svida att läsa de där opersonliga, formella vi-kan-ha-skummat-vi-kan-ha-slängt-ditt-manus-i-papperskorgen-direkt-svaren. Så jag säger det igen: Ett sådant svar behöver inte betyda att ditt manus är undermåligt. Kanske är det bara inte vad förlaget letar efter just nu. Kanske har de ett likartat manus i utgivningslistan för nästa år.
  • Utveckling är bra, men om du ska förändras, förändras till en annan version av dig själv. Förändras för allt i världen inte till någon annan. Inte till en författare som verkar ha lyckats eller någon du följer på instagram. Steg ett mot ett lyckat manus är att du hittar din egen röst. Inspireras, motiveras och lär av andra – men tappa inte bort din egen röst.
  • Samma sak gäller för skrivråden. Läs dem gärna, men sovra! Allt gäller antagligen inte dig. Jag läste nyligen om en författare som beskrev sin skrivprocess. Hen sade ungefär: ”Jag gör rätt direkt, på så sätt behöver jag inte redigera.” Det låter ju underbart om man får det att funka. Men som jag var inne på i ett inlägg nyligen, behöver jag skriva mig fram till rätt version av berättelsen. Precis som Kristin (se gårdagens inlägg!) behöver jag lära känna karaktärerna innan det sätter sig – och det gör jag genom att skriva, skriva, stryka och skriva om.
  • Låt andra läsa. Hitta testläsare och skrivkompisar, anmäl dig kanske till en skrivkurs där du får respons, sätt dig själv i ett sammanhang med andra skrivande människor. Om du har råd och lust, anlita en lektör. Ofta ger det manuset (och dig) ytterligare en skjuts, och det är en bra övning inför den dagen du kanske blir antagen av ett förlag – då förväntas du kunna ta emot respons och förvalta den.
  • Ge inte upp! En dag är det kanske din tur att ta dig igenom den där väggen. Debutanter kläcks trots allt då och då. I slutet av året kommer vi att presentera fem nya debutanter, som ska få berätta om sin resa 2021. Helt kört är det uppenbarligen inte, så skriv på, jag håller på dig!

2 reaktioner på ”Till dig som vill debutera

    • Vad bra! Det är lätt att bli snurrig om man försöker lyssna på allt, tänker jag. Bättre att ta till sig det som passar en själv och ens text, och lämna resten därhän. 🙂 Lycka till med ditt skrivande!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s