Hur anstår du dig?

Semestern är i full gång. Jag sitter och skriver det här i en liten stuga mitt i ingenstans, men nära Ängelholm. Nätet är minst sagt skakig och jag är långt ifrån säker på att allt kommer att gå som jag vill, men jag måste ju försöka. I dessa tider låter jag i mångt och mycket även sociala medier vila, men i och med att följarna ändå ramlar in i jämn takt kan det vara bra att påminna om att det kommer en bok den 22 september och vad den handlar om. Jag bjöd därför på något jag kallade en ”baksida de luxe” på Instagram häromdagen. Givetvis bör jag göra samma sak här, för att ni ska förstå vad jag skriver om.

Here goes.

Den 22 september släpps romanen Nästan Friends, ett familjedrama som utspelar sig i Vemdalen. Där träffas familjen Bonde för att fira påsk. Alla bär med sig hemligheter upp till den stora stugan och innan helgen är över kommer dessa att krossa den falska idyllen och kosta en människa livet, något som i förlängningen får konsekvenser långt bortom Sveriges gränser och som innebär att en ny historia skrivs om en av världens mest kända tv-serier.

För vana läsare av bloggen på just fredagar är det ett välbekant faktum att det är just Friends, Vänner för den som hellre vill, ligger som fond för min debut. För nytillkomna läsare ser min ”vanliga” baksida ut som följer

Lars Johansson var en helt vanlig man med ett alldeles vanligt liv. Det fanns inget extraordinärt med honom. Alls. Ändå ledde hans död till rubriker över hela världen och den blev början till slutet för en av världens största filmstjärnor. Allt som en följd av att Matt LeBlanc fått rollen som Joey Tribbiani i tv-fenomenet Vänner 25 år tidigare.

Jag har alltså hittat på en historia, men använt mig av något som existerar i verkligheten för att göra det. Jag har egentligen inte funderat särskilt mycket över detta, men under mitt senaste Instagraminlägg skrev en följare: ”Som den stora Vännernörd jag är ska det bli otroligt spännande att läsa din bok.”

Jag svarade att jag hoppade att jag inte skulle göra henne besviken. Därefter började jag tänka på just Vänner. På serien jag sett varenda avsnitt av hur många gånger som helst. På hur många människor som har gjort exakt samma sak. Det finns en anledning till att det skrivits en faktabok om den där enorma succén. Det finns en anledning till att det har spekulerats, önskats och ryktats om en återförening år efter år. Det finns en anledning till att den ligger där på Netflix, till att den gått i repris på olika kanaler år efter år och att det nu faktiskt blir en HBO-special, när Coronakrisen väl tillåter det att ske.

Jag kallar det ett fenomen och det är vad det är. Miljoner människor har ett förhållande till Monica, Rachel, Phoebe, Ross, Joey och Chandler. Var som helst i världen kan du säga: ”How you doin’?” och få ett igenkännande leende till svar. Serien hittar nya tittare år efter år och vi som var där när allt började hänger i ännu.

Med allt detta i åtanke är det sannerligen inte märkligt om det finns en och annan som har vissa förväntningar på det jag ska berätta. Inte för att det är jag som har skrivit det. Jag menar, det här är ju det första jag skrivit som fler än mina närmaste får en chans att läsa om de vill. Nej, det handlar snarare om att de älskar serien. Om någon berättade för mig att de skrivit en bok som behandlade The Shield (heja, Bodil Malmsten) eller om Mats Wilander (Heja Per Yng) skulle jag ha höga förväntningar. Således. Hur anstår jag mig egentligen att ge mig på den sådan här institution? Svaret är att jag aldrig ens tänkt tanken att jag skulle kunna göra någon besviken beroende på ämnet jag valt. Jag har bara skrivit det jag ville skriva för att jag såg att historien fanns där och således måste berättas.

Med det sagt. Om det nu är så att du är nyfiken eller spänd på Nästan Friends och bekänner dig som Vännerälskare eller, som i kommentaren som återgavs ovan, Vännernörd, kan jag bara upprepa mig. Hoppas att jag inte kommer göra dig besviken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s