Lördagsfrågan: Hur ändras dina skrivrutiner under sommaren?

Sara Molin

Mina rutiner förändras (eller ja, försvinner kanske är mer korrekt) under ledigheterna. Med barnen hemma blir det inte lika mycket gjort. Vi kommer alla i säng senare på kvällarna, och på morgnarna är jag för trött för att gå upp före alla andra och sno åt mig skrivtid (jag är tvärtom alltid sist upp!). Men den här sommaren har jag ett ganska tajt redigeringsschema, vilket innebär att jag måste få det att funka. Jag varvar intensiva perioder med manuset (då barnen och pappan får klara sig själva), med ledighet och familjetid de veckor manuset är hos redaktören. Inte så dumt, faktiskt – jag vet när det är dags att satsa helt på skrivandet, men jag får också chans att koppla bort det totalt (nåja…) och återhämta mig däremellan.

Kristin Fägerskjöld

Mina skrivrutiner förändras faktiskt inte nämnvärt. Jag fortsätter att streta på, antingen med redigering av bok nr 2 eller nyskrivande på bok nr 3. Enda skillnaden mot tidigare blir nog att jag kommer ha fler skrivpass på kvällarna med ett glas vin bredvid mig när jag får semester om några dagar. Jag sätter mig inte  framför datorn varje dag och försöker få ihop någonting, men jag har märkt att jag saknar skrivandet om jag någon gång ”hoppar över” det flera dagar på raken, en sådan vana har det blivit att få knappa på tangentbordet och låta fantasin få utlopp!

Malin Edholm

Jag brukar skriva mer för att jag lättare hittar inspirationen när jag är ledig. Hoppas det blir så den här sommaren med, än så länge går det sisådär … 

Hanna Nordlander

Skillnaden är att det finns tid. Jobba 80% och plugga 50% är ganska mycket. 130% för att vara exakt. Distansundervisningen tog död på all kreativitet som eventuellt fanns över, men nu har skrivglädjen kommit tillbaka. Några rutiner kan jag emellertid inte tala om, men jag besöker biblioteket för research och går igenom gammalt material, gärna med en kopp kaffe på stan. Och det kommer berättelser och dikter.

Daniel Sjöberg

Från att vara ganska strukturerad i min process följer nu ett mönster som ser ut som följer:

1. Jag skriver inte alls. Jag läser, men blir snart okoncentrerad, orden flyter ihop och jag börjar snarare fundera över det jag ska skriva.

2. Det går inte längre. Jag plockar fram datorn och börjar skriva. Jag skriver flera timmar varje kväll och innan semestern är över har jag ett råmanus klart.

Så brukar det se ut. I år är det dock speciellt eftersom jag har en debut som ska korras och ytterligare ett manus som är ”klart”, men som ska skrivas om.  Det arbetet har inte påbörjats ännu, men snart. Jag looovar.

Det här inlägget postades i lördagsenkät. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s