Gästbloggare: Jenny Unga

Åttio ord. Så många ord kommer vara tryckta i en bok och undertecknade med mitt namn. Jag ska debutera. Jag, som jobbar med att hjälpa författare att ge ut sina alster. Nu är det min tur. Min allra första tryckta text. En dikt som kommer vara med i ett antologiprojekt som heter ”Att leva i gränsland”.

Jag är född och uppvuxen i midnattssolens stad i Kiruna. Min pappa är samisk och min mamma är svensk. Vilket betyder att jag är hälften same, även om jag själv aldrig räknar hur många procent av något jag är. Jag känner mig samisk och därför är jag same. Liksom att jag känner mig svensk och därför är jag svensk.

Det var där mittemellan som jag växte upp. Hemma pratade vi svenska men min pappa
pratade meänkieli med sina syskon och sin mamma. Vi åt köttbullar med makaroner och suovas med rieska – saltat rökt renkött som äts till ett ojäst tunnbröd som gräddas på en stor slät sten. Pappa berättade godnattsagor om sin barndom i Tornedalen och ibland vävde han in samiska väsen. Mamma läste Astrid Lindgren och Harry Potter för mig. Jag lekte kurragömma med barnen i kvarteret och kastade lasso mot uppspikade renhorn hemma på gården. Jag firade högtider i klänning där några av min släktingar firade i kolt. På somrarna åkte jag till den röda stugan med vita knutar på landet och på hösten följde jag med min pappa till ett rengärde.

Trots att jag idag bor i Stockholm har jag aldrig känt mig närmare mina hemtrakter än när jag sitter och skriver på min roman. En fantasy baserad på samisk mytologi. Om bara några veckor ska jag vandra till Rissajaure för att göra research och en dag kanske jag är tillbaka här på Debutantbloggen med min bok. Först ska jag njuta av min första tryckta text.

Men så var det ju det här med covid-19, pandemin som har satt hela världen på vänt. Det var den här veckan som antologin skulle ha publicerats. För ett år sedan skickade jag in min text. I dagsläget finns inget nytt datum, men har jag väntat så här länge kan jag vänta lite till på att få hålla boken i min hand, bläddra fram till min dikt och läsa mina åttio ord. Åttio ord om hur det är att leva på gränsen mellan att vara samisk och svensk.

Följ gärna Jenny på Instagram: @detskrivnaordet.
Projektet Leva i gränsland kan du läsa mer om här: https://www.levaigransland.com/

Det här inlägget postades i Gästbloggare och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Gästbloggare: Jenny Unga

  1. Skrivklåda skriver:

    Jag vill också läsa din dikt – och din roman. Lycka till med skrivandet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s