Mina bästa skrivtips

Daniel har redan gjort det, liksom Sara. Jag tänker på att de delat med sig av tips på hur du lyckas bli författare. Utan att ha sökt bakåt i Debutantbloggens arkiv törs jag säkert lova att det finns många fler liknande inlägg. Här kommer min variant av vad som är viktigt för att lyckas.

Skriv om det du måste. Om det du gillar, det du själv skulle vilja läsa. Inte om ett ämne som är inne (som vampyrböcker var för ett tag sedan) eller i en stil som uppskattas just nu. Härma inte en befintlig bestseller. Ibland ser jag tipset ”gräv där du står”, men om du brinner för någonting som du inte redan vet en massa om eller själv har varit med om, läs på om ämnet och skriv sedan. Om jag inte hade gjort så skulle jag aldrig ha fått skriva om andra världskriget ur engelskt flyglottaperspektiv…

Hitta din stil. Hanna skrev om att sno från andra i förra veckan, att låta sig inspireras men att göra det till sitt, på sitt eget sätt. Det är viktigt. Det går inte att kopiera någon i längden om det inte är ditt naturliga sätt att skriva på. Det kommer märkas i din text om du rör dig med ett språk och/eller en stil som du inte behärskar. Jag tror absolut att man kan utvecklas och lära sig hur man ska skriva bättre, men ett visst uttryckssätt är nog medfött och det är därför en del är bättre än andra på det (är min teori).

Anlita testläsare. Det är hemskt i början. När jag började skriva Klar himmel hade jag aldrig lämnat iväg en text till någon annan för provläsning, bara skrivit för mig själv och byrålådan. Börja med någon som är snäll, i mitt fall var det min syster. När du känner dig lite modigare kan du söka efter hjälp i t ex facebookgruppen ”Författare söker testläsare”. Det var så jag hittade mina två ”skrivvänner” Ifiyenia och Sofia som jag fortfarande har kontakt med kring nya texter.

Det finns mycket man inte måste. Jag har inte gått en enda skrivkurs, jag har blivit utgiven ändå. Hur du tar till dig kunskap och information är upp till dig. För mig passade det helt enkelt inte att åka iväg på kurser på grund av småbarn och en massa hundar och hästar att ta hand om här på hemmaplan. Jag har istället läst åtskilliga handböcker och blogginlägg för att få tips och idéer på hur jag kan förbättra mig.

Var ödmjuk. Det är lika bra att säga det på en gång, är du inte beredd att lyssna på vad andra tycker om ditt manus kan du lägga ner det här med att försöka bli utgiven. Blir du antagen kommer både din förläggare och redaktör att ha mycket att säga till om när det gäller texten. En del vill du säkert försvara och behålla som det är (motivera det i så fall), men annars är rådet: lyssna på de som kan. Du kanske ska få ge ut din första bok men förläggaren och redaktören har förmodligen förvandlat hundratals manus till böcker redan. De har mer kunskap än du. De ser saker som du inte lärt dig upptäcka (än). Tro inte att din text är så bra att den inte behöver slipas på. Det kommer vara hur jobbigt som helst, men det kommer att lyfta ditt manus till en ny nivå.

Andra bra egenskaper att ha när du skriver är följande:

Envishet – för att orka med att lägga så många timmar på ett och samma projekt och se över det gång på gång. Det är en lång text som ska skrivas och gås igenom flera gånger, det gäller att inte börja storskaligt och sedan ge upp mot slutet.

Förmåga att slutföra – många klarar nog inte av att ro ett helt bokprojekt i hamn. Det är inte alla som kan skriva en så lång sammanhängande text, ca 80 000 – 100 000 ord som en normal roman ligger på. Om du väl har klarat det gäller det även att slutföra redigeringar och inte ge upp mitt i. Blir du antagen handlar det också om att kunna leverera på utsatt tid. Och när korrekturläsningen innan tryck närmar sig måste du kunna sätta stopp för ändringar (det var min absolut svåraste punkt, jag såg smågrejor jag borde åtgärdat tidigare men nu inte hade möjlighet att göra).

Affärstänk – jag vet att min första punkt var att skriva om det du måste skriva om, men för att din bok ska vara intressant att ge ut måste du tänka på följande: För vem är boken intressant? Fyller den något hål på marknaden? Vad gör boken unik? Om du inte själv kan svara på detta, sälja in dig själv och prata för din bok – vad är då sannolikheten att ett förlag ska bli intresserade? Det handlar också om att hitta rätt längd på manuset. Ett för långt eller för kort manus är lika bra som någon annan refuseringsanledning för då passar inte din text in i det som förlaget söker.

Optimism – när det känns tungt och du inte tycker att du kommer någonstans. Skratta åt eländet, lägg undan texten och tryck i dig en påse godis eller något annat onyttigt. Hur eländigt det än känns går du inte under och det handlar trots allt bara om ord. Kan du glömma din text för en stund kommer du att ha lättare att se på den med nya ögon om ett tag igen.

Kämpa på och ge inte upp!

Det här inlägget postades i Debut, hur jag skriver, skrivtips. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s