Sommartid, skrivtid

För somliga kanske sommaren innebär att låta skrivandet vila. För andra öppnar sig veckor av skrivtid, kanske särskilt som vi i större utsträckning i år håller oss på hemmaplan. De senaste veckornas väder kan ju också ha en gynnsam inverkan på innesittandet och kanske är semestern 2020 tiden då vi istället reser i vår egen fantasi, i våra egna skrivdrömmar. 

Mina skrivdrömmar sträcker sig hemåt, till barndomslandet, platsen där jag växte upp, som har sin egen historia, där jag endast är en liten, liten perifer pusselbit, kanske en av trehundra blå, eller kanske grå, himmelsbitar. Men jag behöver gräs och hus och hästar och moln, inte bara himmel, för att det ska bli något. Jag behöver andra. Det finns de som faktiskt ställer upp på intervjuer, men även bibliotekets västgötasamling tillhandahåller en hel del. Och i det här stadiet har jag inte det minsta bråttom och är nöjd så länge det inte står helt still. Det finns tillförsikt. 

Men jag känner också att det kan behövas lite annat för att få igång skrivandet och, som många läsare här säkert också gör, så håller jag utkik efter novelltävlingar och liknande. Ett tema kan väcka liv i fantasin, en deadline kan göra dig målinriktad och effektiv. Några av de intressantaste utmaningarna, i mitt tycke, finns listade här nedanför. Du kan t.ex. välja en låt som utgångspunkt, ett äldre verk, eller spinna loss på temat 20-tal, fri tolkning. Och visst lockar det med vinstpengar och publicering, men den verkliga vinsten kan vara att du faktiskt skriver färdigt en novell, att du vågar skicka in, att du tänker att du är värd att läsas. Att du tar dig själv och ditt skrivande på allvar. Och även om vi kanske drömmer om det stora egna verket, så kan novelltävlingarna och -antologierna ge dig en synlig plats som är nog så värdefull, även om du också vill skriva en storsäljande fantasyroman eller en lyrisk berättelse om din hembygd. 

Så vad väntar du på, sätt igång och skriv, på ditt eget eller på någon av dessa eller andra utmaningar – om du inte redan har börjat. Lycka till!

Använd ett äldre verk som utgångspunkt.
www.boktugg.se/novelltavling-2020/

Musiktema:
http://www.miramir-forlag.com/blogg/tavlingar/novelltavling-musik/

Tema vänskap:
https://tidningenskriva.se/tavlingar-och-event/tavlingar/skriv-en-novell-tavla-om-10-000-kronor-och-en-ljudboksinspelning/

20-tal:
https://litteraturhuslund.se/

Det här inlägget postades i Hanna Nordlander, Stillna och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s