Lördagsenkäten: Vilken författare skulle du vilja intervjua?

Att Debutantbloggen lever, frodas och är så intressant fortfarande måste ju ha att göra med det faktum att det är så många som är nyfikna på skrivandet. Den som söker finner dessutom en mängd författarintervjuer i såväl bransch- som annan press. Vi vill helt enkelt veta. Men tänk om du fick chansen att intervjua en valfri författare, död eller levande, vem skulle du välja då?

Sara Molin

Kafka kanske, för att fråga hur han själv tolkade Förvandlingen. Eller John Bunyan, för att prata om existentiella frågor och åren i fångenskap. Ja, eller typ Marian Keyes för att prata inspiration, skrivprocess, böcker och kreativitet.

Kristin Fägerskjöld

Vilken svår fråga! Det finns väldigt många författare jag skulle vilja prata med, för just intervjuer tror jag inte att jag är så bra på. Tanken svindlar. Någon uråldrig grekisk författare kanske? Shakespeare? Tänk att ha skrivit någonting som även efter flera hundra år läses och uppskattas och har blivit allmänbildning att känna till. Tolkien skulle jag vara nyfiken på. Jag skulle vilja veta mer om vad hans drivkraft för att skapa hela världar och språk var. Och i mer modern tid min favorit, Kate Atkinson. Henne skulle jag vilja fråga vad hon inspireras av och vilka hennes förebilder är.

Malin Edholm

Jag skulle vilja träffa Virginia Wolf. Som en av 1900-talets viktigaste engelskspråkiga författare och feminist skulle det vara oerhört intressant att prata med henne. Jag skulle särskilt vilja diskutera Ett eget rum men också höra mer om privata aspekter av hennes liv.

Hanna Nordlander

En författare som jag kan tänka mig att göra en hypotetisk intervju med är Jenny Jägerfeld. Hon skriver om ämnen som även jag är intresserad av och jag tror att hon i egenskap av psykolog har andra och klokare svar än dem som jag själv kan tänka ut. Att hon har fokus på barn och unga när det gäller dessa frågor, gör hennes skrivande både angeläget och rent litterärt mer intressant, eftersom barn förstår och reagerar utifrån andra premisser än vi vuxna

Daniel Sjöberg

Eftersom mitt yrke till stor del handlar om att intervjua personer var det naturligt för mig att ställa den här frågan. Den där nyfikenheten kommer också naturligt och i och med detta ska jag konstatera att det finns många jag skulle vilja prata med. Såväl nutida som forna författare, men om denna chans verkligen presenterade sig måste det ju bli någon från förr. Riktigt förr. Från tiden långt innan vi visste särskilt mycket om någonting. Att deras verk lever och läses än i dag är ju något enormt imponerande. Jag tänker på Homeros, om han nu fanns. Jag tänker på författarna till bibeln vars ord påverkar så oerhört många människors liv än i dag. Och måste jag välja, och det måste jag ju, tror att jag väljer det senare alternativet.

Det här inlägget postades i Debut, debutant, debutantåret, debutantbloggen, Debutantbloggen 2020, lördagsenkät. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s