Gästbloggare: Linda-Maria Grönkvist

Linda-Maria Grönkvist debuterade i april i år med Fadertabberaset på Ekström & Garay.

Jag är 42 år, heter Linda-Maria Grönkvist och för att rätt skall vara rätt så började jag först på Författarskolan vid Lunds Universitet, därefter tog jag bussen. Den största utmaningen för mig på Författarskolan var inte skrivandet. Inte heller brist på idéer, disciplin eller tid. Mitt problem var pengar.

Jag har två stora passioner, vågsurfing och skrivandet. Med studentlivet kom oceaner av skrivtid men i en CSN-budget ingår varken flygbiljetter till vågorna i Portugal, Spanien eller Frankrike. Lägg till att jag inte är en person som nöjer mig. Jag älskade att jag hade mer skrivtid än någonsin, men det var plågsamt att veta att vackra, surfbara vågor rullande in mot Atlantkusten och att jag lätt kunnat dela min tid mellan skrivandet och surfandet, men inte hade råd.

Så, jag tog bort min största utgift, köpte en inredd folkabuss från 1991 och flyttade in. Skrivarbussen, mitt hem och min rullande skrivarlya var född. Planen var, att efter avslutade studier fortsätta att bo i bussen tills dess att jag kunde leva på mitt författarskap. Ju lägre månadsutgifter, ju mindre behövde jag lönearbeta och desto mer tid skulle jag få till att skriva och jobba för att nå mitt mål. Att leva på mitt författarskap.

Hösten 2018, på en strand vid Locquirec i franska Bretagne, skrev jag klart Fadertabberaset. Den 27:e april i år, lagom tajmat till pandemin, debuterade jag på förlaget Ekström & Garay. Fram tills dess sov jag knappt. Först på grund av alla frustrerande refuseringar. Därefter för att jag blivit antagen. Sedan för att jag arbetade som en gnu, oxe, eller kanske en elefant, för att ge min debutbok bästa möjliga chans att komma upp till ytan i havet av alla böcker som ges ut. Det självklara sättet för mig att nå ut var att ge mig iväg på en boksläppsturné, från Malmö i söder till Kiruna i norr, för att träffa läsare och bokhandlare.

”Icke nödvändiga resor”. Vad var nödvändigt? Jag hade inget annat jobb och det var inte reseförbud. Jag skulle bo isolerat i bussen, med största sannolikhet inte bidra till några folksamlingar på över femtio personer, (även om den tanken var trevlig på sitt sätt) och det var inte svårt att hålla avståndet. Till sist fyllde jag bussen med mat för fyra veckor, inhandlade gummihandskar till tankning, handsprit och en liten gitarrförstärkare som jag kunde koppla till en mikrofon och vred om startnyckeln i Skrivarbussen.

Efter Norrtälje utfärdades reseförbudet och jag körde raka vägen hem till Hälsingland. (Glömde visst skriva att jag drygt ett år tidigare träffat min livs kärlek och flyttat in i ett hus med honom några mil utanför Bollnäs.) Turnén avslutades med de besök som var inbokade inom tvåtimmars radien och riktiga Norrland blev satt på vänt.

Jag har nästan nått mitt mål. Jag lever till största delen på mitt författarskap. Arbetar med några utvalda skrivuppdrag, köper inte kläder, klipper håret själv, bakar bröd, äter linser och lever på min man. Mitt bästa författartips? Hitta en man och gift dig. Det var ett skämt. Mitt bästa tips är att leva billigt. Min man har tre barn sedan tidigare och vi får helt enkelt inte plats i Skrivarbussen alla fem, därav huset.

Att vara författare idag innebär mycket mer än att skriva böcker. Därför kliver min vän och författarkollega Felicia Welander på bussen i augusti, för att dela de bitar som går att dela i ett modernt författarskap. Skrivarbussens podd börjar sändas i höst, Instagramkontot blir dubbelt så kul med två författare vid ratten, precis som föreläsningar och kommande bokturnéer. Den dagen jag inte behöver ta in skrivuppdrag som inte har med mitt författarskap att göra, kommer jag att ha nått mitt mål. Det känns faktiskt inte som att det är så många mil kvar. Vill du hänga med på vägen? Följ Skrivarbussen på Instagram.

Tack för mig och ha underbar sommar och ser du Skrivarbussen parkerad någonstans, knacka på och säg hej! /Linda-Maria

Det här inlägget postades i Debut, debutant, debutantåret, debutantbloggen, Debutantbloggen 2020, Gästbloggare. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s