När det queera sticker i ögonen

Förra veckan skrev jag om hur jag som barn gillade att skriva berättelser med stark sensmoral och möjligtvis politiskt innehåll, bland annat antikapitalistiskt. Idag fortsätter jag på temat och pratar om vilka som tillåts kategoriseras som opolitiska i deras val.

Litteratur ska inte vara politisk, tycker jag att man hör ganska ofta. Författaren ska inte låta sina åsikter skina igenom. Men vad är politiskt? Och vilka historier är fria från politik?

Jag skriver politiskt. Jag skriver feministiskt, queert, normmedvetet och försöker vara inkluderande utan att exotifiera. Det betyder inte att jag diskuterar politik i alla mina noveller, eller att jag försöker pracka på någon ett annat sätt att leva eller se på livet. Jag skriver helt enkelt bara om karaktärer som inte tillhör alla normer.

Men de som inte skriver ”politiskt” då? De som skriver ”vanliga” texter … Skillnaden är att de följer normen. Men allt är politiskt och valen som författare gör, vilka karaktärer som får vara med och vilka som får makt och får höras, vilken historia som berättas … Allt det är politiska val, författare kan inte göra valen utanför samhället. Även om de inte blir lika tydligt. De berättelserna ses ofta som objektiva eller skapade utanför en politisk kontext. Vilket gör att det normbrytande och queera osynliggörs om vi inte får skriva ”politiskt”.

Jag har som ni säkert kan gissa blivit kallad ”PK” många gånger, som ett skällsord, för att jag vill vara inkluderande och inte uttrycka mig rasistiskt/homofobiskt/funkofobiskt och så vidare. Jag såg en recension på Storytel av en av mina noveller där det stod: ”Sex ska i mina ögon vara opolitiskt” … Och visst har personen rätt att uttrycka den åsikten. Jag förstår att inte alla gillar det jag skriver. Men vem har rätt till opolitiskt sex? Jo de som följer normen. De som inte följer normen blir politiserade vare sig de vill eller inte. Just den novellen, Sexklubben i Mount Pleasant är feministsik som de andra, men den har ingen partipolitik i sig och karaktärerna diskuterar inte politik. Det finns ingen propaganda mellan sexakterna. Så det jag antar att personen som skrev recensionen stör sig på är att det är ett lesbiskt par, varav en är gift och har barn och lever i ett polygamt förhållande, ingen av dem har normsmala kroppar och de möts på en sexklubb. Det blev visst för politiskt.

Frågan är vad personen och andra personer som tycker lika anser att jag borde göra, enbart skriva om könsorganen som möts istället för människorna? Eller skriva om människor som tillhör normen så att det queera (politiska) inte sticker i ögonen?

Vi behöver enligt mig mer medvetet politiskt (feministisk, anti-rasistisk osv.) litteratur, mer inkluderande och normmedvetna berättelser. Mer queera historier, som inte enbart blir nischade och läses av queersen. Om queers kan läsa om heterosexuella kan heterosexuella läsa om queers. Alla queera historier behöver inte handla om hur det är att vara queer utan istället handla om annat men ha queera karaktärer.

”PK är det finaste vi har” sa en kompis till mig för några år sedan och jag håller med. Att inte enbart reproducera normen och att respektera våra medmänniskor är fint. Jag vet att många tycker det låter ”präktigt” (som i tråkig) men jag tar det som en komplimang att bli kallad PK.

Jag vill avsluta med att säga att jag håller med om att skönlitteratur inte ska bli predikande, då blir det tråkigt. Berättelsen ska inte enbart vara sitt budskap, vilket många barnböcker kan reduceras till. De ska inte heller försöka vara en manual till hur man ska leva/göra. Men för den sakens skull kan vi fortfarande skriva mer mångfacetterat och med mer variation, för att inkludera fler personer, för att representera fler. Så som livet och samhället ser ut.

Det här inlägget postades i Debut, Malin Edholm. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s